Helga Santel: Slet andělů na zámku Zákupy

V sobotu 12. září bude na zámku Zákupy zahájena výstava, která si o instalaci v prostorách s barokním odkazem a pohnutou historií, přímo říká. Část své malířské tvorby, námětově zaměřenou na mýtické duchovní bytosti – anděly, tu představuje Helga Santel, severočeská rodačka žijící již půl století v Německu. Společná výstava s českým výtvarníkem Ivanem Kalvodou je součástí Zákupských slavností k 700. výročí první písemné zmínky o Zákupech či spíše tehdejším Reichstadtu a 111 letům, jež uplynuly od chvíle, kdy v zámecké kapli pojal František Ferdinand d’Este za manželku hraběnku Žofií Chotkovou.

Helga Santel: Ikarus olej na plátně, 120 x 100 cm, 2013 Foto: Helga Santel, oficiální zdroj

Helga Santel: Ikarus
olej na plátně, 120 x 100 cm, 2013
Foto: Helga Santel, oficiální zdroj

 

Andělé Helgy Santel v sobě snoubí duchovní i světskou sféru, umocňovanou technikou malby a barevnými tóny navozujícími dojem lehkého oparu, jakoby andělé skutečně shlíželi z nebeské klenby. Názvy jednotlivých obrazů pak odrážejí celou námětovou šíři. „Rorate coeli“ vychází přímo z názvu tzv. votivních mší – rorátů, které začínaly slovy žádosti: „Rorate coeli desuper“, česky „rosu dejte, nebesa, shůry“. Oproti tomu např. v obraze nazvaném „Pierot“ se střetává duchovno zastoupené andělem s klasickým představitelem commedie del arte mající původ v Itálii v období baroka, která vždy vypráví o lidských strastech a slastech, s ústředním tématem bráněné lásky. Tedy o lidských, tudíž světských slabostech a starostech.

Co však tyto vpravdě andělské oleje spojuje, je znepokojení, které vyzařují a přenášejí na diváka. Výrazově si tak jsou blízká například s díly Jiřího Anderleho. Autorka svým andílkům nenaděluje onu „andělskou tvářičku“, která s rošťáckou roztomilostí vykukuje za obláčkem nebo s úsměvem spočívá na buclatých ručkách. Pohledy poslů božích jsou někdy zahořklé, jindy je jejich chování přímo vyzývavé.  A právě tento přechod od duchovních pohnutek k těm zcela lidským představuje současně přerod baroka v rokoko, čímž dokonale sleduje historickou linku zákupského zámku, jehož podobu tyto dva slohy formovaly nejvýrazněji.

 Helga Santel: Rorate Coeli olej na plátně, 80 x 120 cm Foto: Helga Santel, oficiální zdroj


Helga Santel: Rorate Coeli
olej na plátně, 80 x 120 cm
Foto: Helga Santel, oficiální zdroj

 

Vernisáž výstavy se koná v sobotu 12. září od 10 hodin. Výstava bude k vidění do konce října. O akci a dalších aktivitách na zámku Zákupy se dočtete na www.zamek-zakupy.cz.

 

V hlavní roli lidé

Stěžejním tématem tvorby Helgy Santel jsou ovšem mezilidské vztahy. Příběhy jako Vzpomínka na dětství, Hledání, Zaslepená, Oněmělá, Rozhovor, Odolávání vzpomínkám, Nachový zrod atd., které prostřednictvím jejích pláten sdělují dosud nevyřčené, smutky jednotlivce i všechnu bolest světa. Některé v sobě nesou i následnou osvobozující katarzi. Přinášejí podobné pocity znepokojení a stupňujícího se mrazení v zádech jaké zažíváme například u nejtěžšího kalibru, jimiž jsou vypjaté scény z filmových přepisů Stephena Kinga. Ve mně takovou náladu vyvolávaly už v dětství ilustrace Evy Bednářové k ne právě optimistickým pohádkám Olgy Scheinpflugové.

 

Krajiny klidu

Jemností danou výtvarnou technikou jsou trochu upozaděny akvarely, v nichž autorka „zakonzervovává“ vyrovnanost a poklid vyzařující z krajiny, z přírody. Zcela rozdílný pohled na její tvorbu přinášejí tapiserie s jednoduchými, optimisticky laděnými motivy květin, masopustních rejů apod. Mezičlánkem pak mohou být abstraktní dílka tvořená kombinovanou technikou.

 

Průřez tvorbou Helgy Santel najdete na jejích stránkách:www.helga-santel.com. Stránky jsou pouze v němčině, ale pokud byste chtěli výtvarnici položit dotaz nebo koupit některé z jejích děl, můžete jí bez obav napsat česky.

 

 

Kdo je Helga Santel

Narodila se v Jablonci nad Nisou. Jako velmi mladá dívka odešla do NSR, kde žije dosud

 

Umělecké vzdělání a praxe:

Seminář Rudolfa Steinera
Studium germanistiky a umělecké výchovy
Návrhy na tapiserie a jejich realizace v atelieru Artdomus v Brně
VS “Alanus Hochschule”, Alfter
Výuka u docenta Nurettin Erkan, Istanbul
Mezi roky 1997 a 2001 umělecký pobyt v USA

 

Výstavy

Od roku 1995 vystavovala v Německu, v Chamber of Commerce v Kansas City, Rakousku, ale i u nás v Praze či Uherském Brodě

 

Vyznamenání

2007 mezinárodní výstava FORM-Art , Glinde, v Německu
2013 a 2015 New Century Artists Gallery NY, USA 

 

 

Zuzana Ottová

Zdroj: Helga Santel

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.