Film Planeta Česko: Fascinující dobrodružství zvířat z přírody kolem nás

Jako vzrušující prostředí, které si co do pestrosti a dobrodružnosti v ničem nezadá s exotickými krajinami, zobrazuje českou přírodu film Planeta Česko režiséra Mariána Poláka. Příběhy více než čtyřiceti druhů zvířat jsou díky zprostředkování nejmodernějšími technologie napínavou podívanou pro dospělé i děti,

Planeta Česko: Vydra říční Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj

Planeta Česko: Vydra říční
Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj

 

Hvězdami působivého snímku, který nám připomene, jak úžasnou zemi a přírodu stále ještě máme, jsou například tetřevové tokající za úsvitu, syslové, s nimiž na louce laškují děti, ledňáček prorážející při lovu střemhlav vodní hladinu, lososi putující z českých řek do moře a zpátky nebo užovky v dramatickém zápase s rybí kořistí a další živočichové. Krásu a dobrodružství máme na dosah ruky – stačí se jen dobře dívat.

Do kin vstoupí Planeta Česko 22. března.

 

Česká příroda obstojí ve světové konkurenci

Inspirací k natočení filmu o české přírodě byla pro režiséra Mariána Poláka její velká rozmanitost na relativně malém území a také natáčení, která absolvoval v zahraničí. „Točil jsem už celou řadu filmů o přírodě na spoustě nádherných a vzdálených míst naší planety, a právě tehdy mi došlo, že vše je jen úhel pohledu,“ vysvětluje vznik filmu režisér Marián Polák a dodává: „Po týdnech strávených v tropickém pralese jsem se zkrátka vždy začal strašně těšit na ty naše české kopečky a ‚obyčejná‘ zvířata – připadalo mi to najednou nesmírně exotické.“ 

Planeta Česko je vzrušující výpravou za muflony, zubry, bobry, modrajícími žabáky, vzácným broukem tesaříkem alpským, sovou kulíškem nejmenším, ale třeba i motýlem modráskem hořcovým a dalšími hrdiny. „Filmy o přírodě sleduji rád, konkrétně mám oblíbenou edici dokumentů BBC Earth. Planeta Česko je jim v podstatě dost podobná, ale takzvaně z naší kotliny, a to se mi na ní moc líbí. Je to film pro celou rodinu, který je zároveň i edukativní a může děti naučit pozitivnímu vztahu ke svému okolí, což považují za výjimečné,“ přidává se herec Kryštof Hádek, který k Planetě Česko namluvil komentář.

 Planeta Česko: Tesařík alpský Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj


Planeta Česko: Tesařík alpský
Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj

 

Štáb v čele s režisérem najezdil desítky tisíc kilometrů autem, vlakem i na kole a použil celkem patnáct různých kamer a fotoaparátů. Ne vždy měli filmaři štěstí na zvířata, která chtěli natočit, hned napoprvé. „Natočit dobře bobry žijící na mnoha místech naší země byl docela oříšek, protože jsou to noční zvířata s vynikajícím čichem. Trvalo nám mnoho dní a nocí, než se nám podařilo jejich příběh pro film zachytit,“ dělí se o zážitky z natáčení Marián Polák.

Planeta Česko: Zubr evropský Foto: Aerofilms, oficiální zdroj

Planeta Česko: Zubr evropský
Foto: Aerofilms, oficiální zdroj

 

Důležitý byl také samotný casting zvířecích „herců“. Filmaři se rozhodli natáčet zvířata, která jsou alespoň trochu zvyklá na lidskou přítomnost a zároveň chtěli výběr udělat co nejpestřejší. Ve filmu jsou tak vidět co do druhů a velikosti rozmanitá zvířata od mravenců po statné zubry. Na Planetě Česko pracovaly desítky odborníků – zoologů, biologů, ochránců přírody a dalších poradců, kteří přispěli například svými terénními znalostmi a vědomostmi o chování zvířat.

Planeta Česko: Ještěrka zelená Foto: Aerofilms, oficiální zdroj

Planeta Česko: Ještěrka zelená
Foto: Aerofilms, oficiální zdroj

 

Planeta Česko tak nabízí příběhy skutečných divokých zvířat, nikoliv statické atlasové záběry. “Špičkové kvalitní filmy o přírodě máme rádi my i naši diváci – v poslední době jsme do kin s úspěchem uvedli snímky Příběh lesa nebo Earth: Den na zázračné planetě. Jsme nadšeni, že se Mariánovi Polákovi podařilo natočit překvapivými informacemi nabitý a technicky dokonalý snímek, který se zabývá výhradně českou přírodou. Objevovat nové a netušené krásy světa, který je všude kolem nás, může být ještě víc vzrušující než výpravy do džunglí a na daleké ostrovy,”  pochvaluje si ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

Planeta Česko: Kulíšek nejmenší Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj


Planeta Česko: Kulíšek nejmenší
Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj

 

Popularizace české přírody

Film Planeta Česko vznikl díky projektu Příroda, koho to zajímá! organizace Beleco působící dlouhodobě v oblasti ochrany přírody. Je završením tříleté kampaně Příběhy české přírody, jejímž cílem je představit nové vnímání vztahu člověka a krajiny ve smyslu „přírody všude kolem nás“. Producentem filmu je Radim Procházka, koproducenty jsou Česká televize a i/o post. Do kin jej uvede distribuční společnost Aerofilms.

 Planeta Česko: Ledňáček říční Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj


Planeta Česko: Ledňáček říční
Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj

 

K filmu vznikají také metodické materiály pro školy a rodiny, díky kterým mohou děti s nově nabytými informacemi lépe pracovat. Vznik metodických materiálů koordinuje vzdělávací centrum Tereza, která přes 38 let vytváří vzdělávací programy a materiály pro učitele a rodiče, které vedou děti k zodpovědnosti vůči životnímu prostředí. TEREZA usiluje o to, aby se děti učily o přírodě a skutečném světě vlastním prožitkem, bádáním a realizací svých projektů.

Smutnějším paradoxem je jen fakt, že na i představení české přírody byly použity zahraniční granty. Snad přijde doba, kdy se bez všech zavazujících grantů a dotací zase dokážeme obejít.

Více o filmu Planeta Česko zjistíte zde.

Planeta Česko: Sysel obecný Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj

Planeta Česko: Sysel obecný
Foto: © Ondřej Prosický/Aerofilms, oficiální zdroj

 

 

Filmová premiéra se koná 22.3.2018, předpremiérové promítání probíhá i v rámci Febiofestu. 

 

 

Zdroj: Aerofilms

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.