Pozvánka na nedělní open-air koncert Clarinet Factory v pražském Mánesu

Sousoší Průzkumníci Michala Gabriela chodí po hladině Vltavy u Galerie Mánes již od počátku června a nyní jim do kroku zahraje i hudba – v neděli 23. srpna od 18. hodin se zde uskuteční open air koncert Clarinet Factory. Unikátní hudební formace balancující mezi vážnou, soudobou, jazzovou a ethno hudbou zahraje z terasy restaurace Mánes a koncert si bude možné kromě restaurace vyslechnout zdarma i ze Slovanského ostrova.

Instalace Průzkumníci od Michala Gabriela Foto: Sculpture Line, oficiální zdroj

 

Akci oslavující umění ve veřejném prostoru společně pořádají mezinárodní hudební festival Struny podzimu, sochařský festival Sculpture Line a studio BUBEC. Kromě koncertu se návštěvníci mohou těšit i na představení sousoší Průzkumníci za osobní účasti autora instalace sochaře Michala Gabriela a také na slavnostní ohlášení nového projektu Umění podporuje umění v rámci letošních Strun dětem.

 

Festival soch

První ročník sochařského festivalu SCULPTURE LINE představuje sochy a výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců „pod širým 
nebem“, přímo v ulicích hlavního města Prahy. Kromě frekventovaných míst nabízí možnost jednotlivé sochy vnímat i v kontextu specifických, méně očekávaných a speciálně vybraných lokací. Třímetrová socha Buddhy dohlíží na cestující na Letišti Václava Havla, obří žraločí ploutev „plave“ ve fontáně v karlínském Futurama Business Parku, další sochy vyzívají k mazlení v pražské ZOO, originální lavička láká k posezení a zamyšlení na frekventované ulici Na Poříčí a záhadné postavy prchají po hladině Vltavy. Na každé ze zastávek sochařské trasy čeká nový příběh, nový úhel pohledu. Zastoupena jsou jména autorů jako Čestmír Suška, Lukáš Rais, Michal Gabriel či Michal Trpák.

 

Festival hudby

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu v letošním roce slaví 20 let. Za uplynulé dvě dekády si podzimní multižánrová přehlídka vydobyla díky inovativnímu programu i servisu pro návštěvníky výjimečné postavení na kulturní mapě Čech i Evropy. Struny podzimu jsou rozkročeny mezi žánry a nabízejí koncerty předních světových interpretů z oblasti jazzu, vážné hudby, world music i nejrůznějších žánrových přesahů. Nabídly mnohdy v české premiéře například koncerty Barbary Hannigan, Brada Mehldaua, Wayna Shortera, Philippa Jarousskyho, Alisy Weilerstein, Sonnyho Rollinse, Charlese Lloyda, Vivicy Genaux, Julie Fischer, Ahmada Jamala, Hiromi, Cassandry Wilson, Michala Nymanem či Nathalie Dessay. Oslovují však i rodinné publikum se zavedeným víkendovým programem Struny dětem, v letošním roce rozšířeným o tzv. Struny Teens.

 

Zázemí pro umění

Studio Bubec od roku 2000 působí nejen jako sochařské studio, ale i jako kulturní centrum s využitím pro rezidenční pobyty umělců, pořádá výstavy, dílny pro děti a mládež a vyvíjí mnoho dalších aktivit.

 

Podrobnější informace o akci i samotných festivalech naleznete na stránkách www.strunypodzimu.cz, www.sculptureline.cz a www.bubec.cz.

 

Zdroj: SMART Communication , Struny podzimu a Schulpture line

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.