Festival francouzského filmu již po osmnácté

Necelý měsíc zbývá do chvíle, kdy propukne letošní svátek všech českých milovníků francouzské kinematografie. Od 18. do 25. listopadu budou moci den co den usedat v přítmí kinosálů v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Ostravě a od 23. do 29. listopadu pak v Hradci Králové a užívat si společnosti půvabných Francouzek, mezi nimiž nechybí ani největší hvězdy, ale i ty teprve vycházející, a nejinak je tomu u jejich pánských protějšků. Pozornost těch, jenž fascinuje svět módy, nejspíš uchvátí Cyklus ELLE(S). Na své si přijdou i příznivci krátkometrážních snímků a zkrátka nepřijdou ani nejmenší filmoví diváci. Již 18. ročník Festivalu francouzského filmu pořádají Francouzské velvyslanectví v České republice, Francouzský institut v  Praze a společnost Unifrance. 

Vizuál FFF s fotografiemi hlavních protagonistů filmu Deník komorné Léo Seydoux, Vincentem Lindonem Oficiální zdroj: Francouzský  institut  v  Praze

 

Festival bude rozdělen do několika sekcí. Hlavní ponese název Předpremiéry a jak je z názvu patrné, budou se v rámci ní promítat filmy určené do české distribuce, které budou uvedeny do našich kin buď ještě letos nebo v příštím roce. Druhá sekce nese název Výběr české kritiky a bude tak reprezentovat subjektivní tipy filmových kritiků a dalších odborníků z filmové oblasti. Třetí v pořadí je zmiňované ELLE(S), v níž pronikneme do světa „za módním zrcadlem“, ale zprostředkují i návraty slavných filmů s jejich neméně slavnými tvůrci a hvězdami. Filmové hity nabídnou snímky, které už na programu českých kin nenaleznete. Poslední sekcí jsou Krátké filmy, kde si ruku podávají všechny filmové žánry od dokumentů po animované snímky.

 

Předpremiéry

18. ročník Festivalu francouzského filmu uvede dvanáct předpremiérových titulů, v jejichž čele stojí komedie Zbrusu nový zákon režiséra Jaco Van Dormaela a nový film Arnauda Desplechina Tři vzpomínky. Oba tyto výrazné snímky byly uvedené na letošním festivalu v Cannes v soutěžní sekci Quinzaine des réalisateurs.

Rodinné nesnáze řeší letošní snímek Ve stínu žen, o muži mezi dvěma ženami a ženě mezi dvěma muži.

Mezi předpremiérami zazáří také úspěšná komedie Rodinka Bélierových o hluchoněmé rodině se slyšící dcerou, která je jejich prostředníkem s okolním světem, ale navíc má velký pěvecký talent, kterému však prostor rodinné farmy k rozvíjení rozhodně nepostačí. Hlavní představitelka Louane Emera získala za svůj výkon Césara pro nejlepší začínající herečku.

 

Diváci se mohou těšit také na originální komedii Jean-Pierra Amérise Rodina k pronájmu, vyprávějící o tom, jak single introvert rychle k rodině přišel.Toho hraje Benoît Poelvoorde, s nímž se lze setkat i v předpremiéře Zbrusu nový zákon, kde představuje nepříliš příjemnou hlavu rodiny, jíž se ignorovaná dcerka pomstí originálním způsobem. V jedné z dalších rolí se objeví francouzská ikona krásy Catherine Deneuve. Porovnat, zda „zraje jako francouzské víno“, umožní divákům snímek Paraplíčka ze Cherbourgu z roku 1964.

 

Pozornost si zaslouží také nový filmový přepis slavného románu Deník komorné  vyprávějící příběh mladé ambiciózní pokojské Célestine  velmi vyhledávané pro svou krásu, která odchází z Paříže na venkov do služby k rodině Lanlaireových. Zde se setká s Josephem, antisemitsky smýšlejícím zahradníkem, který jakoby skrýval tajemství. V hlavních rolí se představí stále populárnější Léa Seydoux a typický představitel šarmantních FrancouzVincent Lindon. Bude zajímavé zjistit, jak vyjde režisér Benoît Jacquot ze srovnání Renoirovým a posléze Buñuelovým zpracováním.

 

Festival potěší i nejmladší diváky slavným příběhem Malého prince v animovaném filmu Marka Osborna, který je již dabovaný do češtiny.

Dvanáct  předpremiérových titulů festival uvede ve spolupráci s distribučními  společnostmi  A-Company Czech, Aerofilms, Film Europe, Film Distribution Artcam a Mirius FD.

 

Výběr české kritiky

Další francouzské filmové novinky, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních festivalech a které zatím nemají českého distributora, uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Tyto snímky se utkají o Cenu diváků TV5MONDE. Sekce  nabídne například thriller režiséra Vincenta Garenqa  Aféra Clearsteam, drama Zimní píseň Otara Iosselianiho a Zákon trhu režiséra Stéphana Brizého, které si z letošního festivalu v Cannes odneslo cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli pro již zde zmiňovaného Vincenta Lindona.

Komedii Richarda Berryho Naše ženy, jež ovládla osvědčená trojice francouzských herců – Daniela Auteuila, Richarda Berryho Thierry Lhermitta, si klade prakticky existenciální otázku: „Krýt nebo udat nejlepšího přítele?“

 

Klasickou francouzskou komedii zastupuje Dejte mi pokoj! s Christianem Clavierem proti kterému se jako obvykle spikne snad celý svět.

Pamětníky nejlepších komedií ze 70. let potěší nebo možná i rozesmutní snímek režiséra Philippa Le Guay Florida, kde roli otce trpícího stařeckou demencí ztvárnil legendární svůdník i nikdy do filmového rytířského stavu nepasovaný Don Quijote Jean Rochefort.

 

Sekce ELLE(S)  

Ženským ikonám francouzské kinematografie je věnován cyklus ELLE(S), který připomene francouzské filmové hvězdy v dnes již klasických filmech a přiblíží vzájemné prolínání světa filmu a módy v dokumentu o historii časopisu ELLE. Součástí dokumentárního filmu A ELLE stvořila ženu režiséra Davida Teboula jsou exkluzivní rozhovory s módními návrháři, šéfredaktorkami a sociology. Archivní záběry přibližují ducha a módní trendy posledních šedesáti let.

Projekci dokumentu A ELLE stvořila ženu Davida Teboula doplní promítání jeho dalších dvou dokumentárních snímků. Oba jsou věnovány ikoně francouzské módy Yves Saint  Laurentovi. Snímek mapující život Saint Laurenta režisér nazval Yves Saint Laurent, jak šel čas.

 

Sekce ELLE(S) představí navíc filmy, v nichž hlavní role ztvárnily filmové hvězdy 60. a 70. let jako Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Jeanne Moreau, Isabelle Huppert, Fanny Ardant nebo Anna Karina. Tyto hvězdy uctí Festival francouzského filmu uvedením kultovních snímků režisérů Jean-Luca Godarda, Françoise Truffauta a Jacquese Demyho, jimiž jsou Pohrdání, Paraplíčka ze Cherbourgu, Jules a Jim, Zachraň si kdo můžeš (život), Konečně neděle! a Bláznivý Petříček.   

https://youtu.be/E81T4FUIz-I

 

Filmové projekce sekce ELLE(S) doplní panelová diskuze, které se kromě současné šéfredaktorky české verze časopisu ELLE Andrey Běhounkové zúčastní další hosté spojení s českou ELLE.  

V rámci doprovodného programu Festivalu francouzského filmu se v galerii Francouzského institutu v Praze uskuteční výstava filmových plakátů francouzských filmů ze  60. let, jíž
uspořádá Národní filmový archiv ve spolupráci s Francouzským institutem.  

 

Filmové hity

Tak jako každoročně budou mít diváci možnost zhlédnout francouzské snímky uvedené do
české distribuce v roce 2014/2015, které již nejsou na programu kin a které si tak budou moci dodatečně vychutnat. Této sekci vévodí film o srílanském přistěhovalci Dheepan od  režiséra Jacquese Audiarda, jenž získal Zlatou palmu, hlavní ocenění pro nejlepší film na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes 2015.

Dalším v Cannes oceněným filmem je romantické drama Můj král. Cenu pro nejlepší herečku za roli v tomto filmu získala Emmanuelle Bercot.

Chybět nebudou ani tituly pro děti jako jsou například Pírkova dobrodružství nebo Mune, strážce měsíce.

 

Večer krátkých filmů

Na programu 18. Festivalu francouzského filmu nebude letos chybět ani oblíbený Večer krátkých filmů, který proběhne v Praze, Brně, Českých  Budějovicích a Ostravě.

Patří sem například desetiminutový animovaný První podzim o Abel, který žije v zimě a  Apolline žijící v létě. Oba žijí navíc o samotě uprostřed přírody a nikdy se nesetkali.  Když ale jednou Abel překročí hranice a uvidí Apolline, zvítězí zvědavost. A to platí i pro diváky. Klasické animované postavičky hlavních hrdinů tu v zimním světě doplňují lehce morbidní postavičky – kostřičky, které připomenou  tvorbu Tima Burtona

Film Dej mi pět minut zase ústředním námětem připomene „Lolu běžící o život“. Jacques má deset minut na to, aby uběhl vzdálenost, která dělí hotelový pokoj, v němž strávil noc s cizí ženou, od manželské ložnice a našel telefonní číslo, které naléhavě potřebuje jeho žena trávící víkend mimo město.

 

Praktické informace

Festival se koná v osmi partnerských kinech, a to v kinech sítě Europa Cinemas (Praha  –  Kino  35 Francouzského institutu, Lucerna, Světozor, Brno – Scala, České Budějovice –  Kotva, Hradec Králové – Bio Central, Ostrava – Minikino) a v pražském multikině CineStar Anděl.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.

Vstupné na festivalové projekce činí 100 Kč.  

Oficiální internetové stránky festivalu www.festivalff.cz, facebookové stránky festivalu: www.facebook.com/festivalff.

 

 

Zdroj: Francouzský  institut  v Praze

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.