Festival Dvořákova Praha zahájí koncert Sächsische Staatskapelle Dresden

Slavnostní koncert, který 5. září ve 20 hodin ve Dvořákově síni pražského Rudolfina zahájí letošní ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha, bude patřit jednomu z nejlepších a také nejstarších orchestrů světa, Sächsische Staatskapelle Dresden pod taktovkou Christiana Thielemanna.

Sächsische Staatskapelle Dresden  Foto: (c) Matthias Creutziger/Dvořákova Praha, oficiální zdroj

Sächsische Staatskapelle Dresden
Foto: (c) Matthias Creutziger/Dvořákova Praha, oficiální zdroj

 

Vážený dirigent a respektovaný specialista na německou hudbu se představí u nás vůbec poprvé. Orchestr, založený již v roce 1548, přednese program složený z děl Ludwiga van Beethovena, Maxe Regera a Richarda Strausse, tedy výhradně německých autorů, v jejichž interpretaci jsou drážďanští hudebníci a jejich šéfdirigent takřka nepřekonatelní. V Beethovenově houslovém koncertu D dur se představí další vynikající umělec, fenomenální dánský houslista Nikolaj Znaider.

„Jsem nesmírně potěšen, že letos máme možnost svěřit slavnostní zahájení do rukou takového orchestru, jako je Staatskapelle Dresden s šéfdirigentem Christianem Thielemannem, kteří mají stejně jako například Česká filharmonie Dvořákovu hudbu, německou hudbu takříkajíc v genech,“ svěřuje se umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Koncert bude živě přenášet Česká televize na kanálu ČT art a poprvé bude slavnostní zahájení Dvořákovy Prahy prostřednictvím společnosti Unitel Classic šířeno do celého světa. První tóny festivalu budou rovněž přenášeny na velkoplošné obrazovce ve spodní části Václavského náměstí.

Christian Thielemann Foto: (c) Matthias Creutziger/Dvořákova Praha, oficiální zdroj

Christian Thielemann
Foto: (c) Matthias Creutziger/Dvořákova Praha, oficiální zdroj

 

 

V průběhu následujících tří týdnů bude festival oslavovat velkolepé dílo Antonína Dvořáka, od jehož narození uplyne 8. září 175 let, ve společnosti těch nejlepších orchestrů a sólistů. Vedle rezidenčního orchestru České filharmonie s Jiřím Bělohlávkem a Jakubem Hrůšou bude Rudolfinum v dalších programech hostit například London Symphony Orchestra s dirigentem Gianandreou Nosedou, který doprovodí našeho violoncellistu Jiřího Bártu. Dále vystoupí fenomenální houslista Gidon Kremer se souborem Kremerata Baltica či uskupení Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia pod vedením Antonia Pappana, kteří budou program letošní Dvořákovy Prahy uzavírat. K vrcholným momentům festivalu bude jistě patřit také sólový recitál vynikajícího ruského klavíristy Borise Berezovského, protagonisty festivalových večerů budou také hvězdní houslisté Hilary Hahn a Gil Shaham. Post kurátora komorní řady byl letos svěřen mimořádnému britskému houslistovi a hudebnímu nadšenci Danielu Hopeovi, který poprvé před festivalové publikum předstoupí hned 6. září v Rudolfinu společně se Zurich Chamber Orchestra a Ivo Kahánkem. Monumentální prostory katedrály sv. Víta rozezní tentokrát díla mistrů renesance i soudobého britského autora Johna Tavenera.

 

Dvořákova Praha, která se letos těší rekordnímu zájmu publika, uvádí vedle Dvořákových ikonických skladeb i díla méně známá a neprávem opomíjená. Novosvětská symfonie zazní vůbec poprvé na Dvořákově Praze v provedení na dobové nástroje, a to v interpretaci renomovaného orchestru Anima Eterna Brugge. V průběhu září zazní například komplet symfonických básní a předeher Antonína Dvořáka, mj. i všechny básně na motivy Erbenovy Kytice i málo uváděná Píseň bohatýrská, a to ve vzorovém provedení České filharmonie. Zajímavostí je i uvedení málo známé Dvořákovy písňové prvotiny Cypřiše v podání tenoristy Pavla Černocha a klavíristy Ivo Kahánka, jejíž uvedení díky provedení v češtině českým pěvcem bude vlastně novodobou premiérou.

„Těší mne, že umělecká kvalita Dvořákovy Prahy stále vzrůstá a úměrně s tím se zvyšuje popularita u domácího i zahraničního publika. Setkání s umělci, dirigenty a sólisty, kteří interpretují díla Antonína Dvořáka, mne utvrzují o významném mistrově vlivu na další generace hudebníků po celém světě. Skladatel, jemuž je festival Dvořákova Praha zasvěcen, je dodnes jedním z nejvýznamnějších ambasadorů české kultury,vysvtluje Karel Komárek, majitel skupiny KKCG a spoluzakladatel festivalu.

 

Úvodní koncert komorní řady 6. září a koncert 20. září v katedrále svatého Víta bude živě přenášet Český rozhlas Vltava. Hlavním festivalovým centrem je tradičně Rudolfinum a srdcem komorní řady Anežský klášter, duchovní hudba zazní v katedrále sv. Víta.

 

Mezinárodní přesah Dvořákovy Prahy stvrzuje i čtyřdenní konference Cultural Leadership Summit – Vedení úspěšných kulturních projektů ve 21. století, která se koná souběžně se zahájením festivalu a jejím pořadatelem je též Akademie klasické hudby.

 

Předprodej vstupenek a více informací na www.dvorakovapraha.cz.

 

 

Zdroj: Dvořákova Praha

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.