Febiofest ve znamení nizozemské kinematografie i oscarových nominací

22. ročník mezinárodního filmového festivalu představí snímky z letošního oscarového klání, které dosud návštěvníci českých kin neměli možnost shlédnout. Přinese i bližší seznámení s nizozemskou kinematografií a samozřejmě i s hvězdami filmového nebe, které se festivalu osobně zúčastní. Po Prahy přijede britský režisér John Madden, nizozemský herec i režisér Jeroen Krabbé a do třetice amerecké herečky Kim Novak, která se zároveň výstavou ve Strahovském klášteře představí i jako malířka.

Logo Febiofest Oficiální zdroj: Febiofest

 

Mezi filmy, které útočí na letošní Oscary, a které nabídne Febiofest je Still Alice v hlavní roli s Julianne Moore, za niž je herečka nominována na Oscara. Dále pak muzikál Čarovný les s Johnny Deppem a Meryl Streep, která získala nominaci za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, druhou nominaci získal snímek za kostýmy. Další šanci na Oscara má film v kategorii výprava. Dále flm Hon na lišku, který se  o Oscara uchází v kategoriích nejlepší mužský herecký výkon v hlavní i vedlejší roli, nejlepší režie, původní scénář a make-up. Febiofest uvede i rodinný fantasy snímek Píseň moře nominovaný v kategorii nejlepší animovaný film a drama Mr. Turner, mapující život anglického romantického krajináře Josepha Mallorda Williama Turnera, kterého proslavily zejména dramatické oleje lodí v bouři, a které aspirujíce na Oscara za nejlepší hudbu, kameru, kostýmy a výpravu.

Festivaloví hosté

Jedním z hostů MFF Praha – Febiofest je britský režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden. Známá je i jeho Mandolína kapitána Corelliho natočená podle slavné literární předlohy Louise de Bernièrese. Režisér převezme na festivalu stejně jako americká herečka Kim Novak cenu Kristián za přínos světové kinematografii a jeho filmy budou v Praze uvedeny v rámci Pocty Johnu Maddenovi. Program nabídne mimo jiné Maddenovo historické drama z devadesátých let Paní Brownová, které předchozí dvě díla s přehledem strčí do kapsy. Představitelce hlavní role, Judy Dench se na smůlu nominaci na Oscara za ztvárnění královny Victorie nepodařilo proměnit. V rámci přehlídky nebude chybět ani komediální drama Báječný hotel Marigold nebo předpremiéra zbrusu nového Maddenova snímku Druhý báječný hotel Marigold.

Febiofest: britský režisér John Madden Foto: Febiofest, oficiální zdroj

Febiofest: britský režisér John Madden
Foto: Febiofest, oficiální zdroj

 

Návštěva americké herečky Kim Novak bude spojena s výstavou jejích obrazů Kim Novak: Obrazy organizovanou festivalem. Malířské tvorbě se Kim Novak věnuje intenzivně od sedmdesátých let, výtvarné vzdělání získala na Art Institute of Chicago. Její malířský styl je inspirován impresionismem a surrealismem. Výstava umístěná do Zimního refektáře Strahovského kláštera představí dvacet současných děl a pro veřejnost bude přístupná v rámci vstupného do Strahovského kláštera od 20. března do 19. dubna.

Febiofest: americká herečka Kim Novak ve filmu Vertigo Foto: Febiofest, oficiální zdroj

Febiofest: americká herečka Kim Novak ve filmu Vertigo
Foto: Febiofest, oficiální zdroj

 

Filmové Holandsko

Letos se organizátoři rozhodli v programu představit nizozemskou kinematografii, bude jí věnována samostatná sekce Zaostřeno na Holandsko. V současnosti se objevuje řada nastupujících filmových talentů z Nizozemska, jejichž první a druhé snímky nelze na světových festivalech přehlédnout.   Z devíti filmů v této sekci šest režírovaly ženy. Je mezi nimi například režisérka Paula van der Oest, jejíž v pořadí druhý celovečerní snímek Obviněna o nespravedlivě obžalované zdravotní sestře zastupoval letos Nizozemsko v oscarovém klání. V Benátkách si pro změnu odbyl úspěšný vstup do festivalového světa Peter Hoogendorn netradičním středometrážním debutem o důsledcích autonehody mladé dívky Mezi desátou a dvanáctou. MFF Praha – Febiofest uvede také třetí film Urszuly Antoniakové o vášni mezi dvěma dívkami Zóna nahoty. Režisérčin předchozí snímek Modré světlo byl v roce 2011 uveden v Cannes.

 Nizozemský zástupce bude přítomen i v soutěži Nová Evropa. V sekci Febiofest Junior diváci uvidí dokonce tři nizozemské snímky. Na festivalu proběhne panelová diskuse s holandskými producenty na téma možných nizozemsko-českých koprodukcí. Praha bude hostit i slavného herce a režiséra Jeroena Krabbého, který se po úspěšných rolích ve filmech dalšího slavného Nizozemce Paula Verhoevena dokázal uplatnit také v Hollywoodu. Klasickými jsou dnes už jeho role padouchů v hitech jako Nemilosrdně, Pán přílivu, Uprchlík, zahrál si i v „bondovce“ Dech života nebo v evropské velkoprodukci Farinelli. V rámci Pocty Jeroenu Krabbému budou uvedeny, kromě filmů, v nichž hraje hlavní role, také dva filmy, které režíroval – snímek Kufry pana Silberschmidta o mladé Židovce ztvárněné Isabellou Rossellini, oceněný na Berlinale 1998 a alegorický příběh dvou andělů Objevení nebes.

Febiofest: nizozemský herec a režisér Jeroen Krabbé Foto: Febiofest, oficiální zdroj

Febiofest: nizozemský herec a režisér Jeroen Krabbé
Foto: Febiofest, oficiální zdroj

 

Nová Evropa

Ani letos nebude v soutěžní sekci Febiofestu Nová Evropa chybět český zástupce. Je jím česko-německý koprodukční snímek Schmitke mladého českého režiséra žijícího v Berlíně Štěpána Altrichtera. Mysteriózní komedie o stárnoucím německém inženýrovi Schmitkem si odbyla světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v korejském Busanu, a na festivalu východoevropského filmu v německém Cottbusu získala dokonce cenu za nejlepší debut.

Febiofest: Schmitke - vpravo Peter Kurth  Foto: Febiofest, oficiální zdroj

 

Hudební večery

Hudební doprovodný program Febiofest Music Fest nabídne několik zásadních dramaturgických změn, z nichž nejzásadnější je žánrové rozdělení osmi večerů. V programu se vystřídá pop, hip hop, jazz, taneční hudba, world music, rock’n’roll, punk a ska. Seznam účinkujících nabízí veřejnosti zdarma pestrý mix mladých kapel v kombinaci se zavedenými jmény jednotlivých žánrů, jako jsou Atmo Music, Vladimír 518, Luboš Andršt, Ohm Square, Jablkoň, Čankišou, Hentai Corporation, Matěj Benko Quintet s Ondřejem Rumlem nebo slovenští Zoči Voči či Smola a Hrušky. V industriálních prostorách garáží kina CineStar Praha – Anděl tak v průběhu festivalu vystoupí 33 kapel, hudebních projektů a DJů v dramaturgii Tomáše Vitáska a pod vedením ambasadora Ivana Ivanova.

Febiofest Music Fest: Ondřej Ruml Foto: Febiofest, oficiální zdroj

Febiofest Music Fest: Ondřej Ruml
Foto: Febiofest, oficiální zdroj

 

Zdroj: Febiofest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.