Febiofest navštíví Hanebný parchant a Niki Lauda v jedné osobě

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Febiofest přivítá jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně obsazených oscarových Hanebných panchartech a za roli Nikiho Laudy ve filmu Rivalové získal nominaci na Zlatý glóbus. Českým divákům se v rámci festivalu představí po boku další britské filmové naděje – Emmy Watson v české předpremiéře snímku Kolonie.

Daniel Brühl Foto: MFF Praha_Febiofest, oficiální zdroj

Daniel Brühl
Foto: MFF Praha_Febiofest, oficiální zdroj

 

 

Kariéra Daniela Brühla, hvězdy zejména německého filmu, v jehož žilách koluje po matce španělská krev, stoupá strmě vzhůru po hlavní roli v oceňovaném snímku Good Bye, Lenin! z roku 2003 o milujícím synovi, jehož matka stráví osm měsíců v kómatu a netuší, že padla berlínská zeď a svět kolem se totálně změnil.

Nadějný herec bodoval i v následujícím rakousko-německém dramatu o třech idealistech Občanská výchova. Jeho prvním výrazně úspěšným snímkem v zámoří byl akční thriller Bournovo ultimátum v hlavní roli s Mattem Damonem.

Fanoušci Quentina Tarantina si určitě vybaví Brühlův výkon v Hanebných panchartech, kde ztvárnil postavu německého válečného hrdiny Fredericka Zollera. Herecký talent i jazyková vybavenost čtyřmi hlavními evropskými jazyky (kromě němčiny a španělštiny je to i francoužština a angličtina) otevřely Brühlovi dveře k dalším pozoruhodným rolím napříč žánry i národními produkcemi. Ať už jde o výpravný biografický snímek Velký sen, který připomíná etapu života průkopníka fotbalového sportu v Německu Konrada Kocha, nebo britské drama z loňského roku Dáma ve zlatém s Helen Mirren.

Skvělé kritické přijetí a nominaci na prestižní Zlatý glóbus získal Daniel Brühl za ztvárnění legendárního pilota Formule 1 Nikiho Laudy ve filmu Rona Howarda Rivalové z roku 2013. Vizuálně strhující příběh o osobním i profesním střetu dvou elitních jezdců vznikl podle scénáře Petera Morgana, který rovněž patří k hlavním hostům letošního Febiofestu.

Mezigenerační střet byl námětem hned dvou vysoce oceňovaných snímků, v nichž se Daniel Brühl postavil po bok největších hvěžd evropské a americké kinematografie. V roce 2004 si jako polský houslista Andrea Marowski utíkající před nacismem získal srdce dvou osamělých sester v podání Judi Dench a Maggie Smith ve filmu Dámy v letech. O sedm let později se pak jako ňoumovský německý student vypořádával s ne tak úplně dobrovolným soužitím se svéráznou komunitou důchodců, kteří se rozhodli stávkovat proti běhu času ve snímku příznačně nazvaném Co kdybychom žili společně, kde mu dávala velmi otevřené rady do života Jane Fonda za vydatné pomoci Geraldiny Chaplin a Pierra Richarda.

Pozoruhodným snímkem, na němž se podílel, je film z roku 2005 naznaný prostě Šťastné a veselé, který byl natočen podle až pohádkového, leč skutečného příběhu, jenž se odehrál o nejkrásnější a nejmagičtější noci v roce v zákopech První světové války roku 1914.

Daniel Brühl v Hanebných parchantech Foto: MFF Praha-Febiofest, oficiální zdroj

Daniel Brühl v Hanebných parchantech
Foto: MFF Praha-Febiofest, oficiální zdroj

 

 

Festivalová předpremiéra

Talentovaný Daniel Brühl uvede na festivalu v exkluzivní české předpremiéře i zbrusu nový historický thriller Kolonie německého režiséra Floriana Gallenbergera inspirovaný skutečnými událostmi. Na plátně ožije dramatický příběh manželského páru Daniela a Leny, který se v roce 1973 ocitne v chilské trestanecké kolonii Dignidad pro politické odpůrce Pinochetova režimu, jež se tváří jako náboženská komunita, a kterou založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. Po boku Brühla si v něm zahrála Emma Watson.

 
Více informací na www.febiofest.cz.

 

 

Zdroj: Febiofest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.