Evropský filmový festival Nikon 2015: Soutěž pro nadšence i profesionály

Druhým ročníkem se do světa filmu vrací soutěž krátkých filmů podporovaná nezávislou filmovou organizací Raindance a režisérem Asifem Kapadiou. Letošní výzvou pro amatérské i profesionální filmaře je vytvořit krátký film o délce maximálně 140 sekund na téma „Každodenní okamžiky“. Příspěvky do soutěže lze odesílat online až do 15. ledna 2016.

Fotoaparát Nikon D810 Foto: Nikon, oficiální zdroj

Druhý ročník Evropského filmového festivalu Nikon navazuje na kreativní téma minulého roku „Nový pohled“ a obrací se na filmaře, aby do soutěže přihlásili filmy, které proměňují každodenní okamžiky v originální a působivý příběh. Výzvou je podívat se na běžné věci novýma očima a zachytit je neotřelým způsobem. Úspěšné filmy zachytí magii nebo všednost každodenního života a znázorní to na plátně zajímavým způsobem.

 

Seznamte se s cenami a porotou

Soutěžit se bude ve stejných kategoriích, o stejná ocenění jako minulý rok: Best Narrative (Nejlepší příběh) – za nejlepší příběh vyprávěný z jedinečného pohledu – a Technical Excellence (Vynikající technická kvalita) – za nejtvořivější použití přístrojové techniky. Hlavní cenu Grand Prix získá film, který bude vynikat v obou kategoriích. Dále budou udělovány ceny Best Student Entry (Nejlepší studentský film) a People’s Choice (Cena diváků). Ocenění People’s Choice bude vycházek z počtu „to se mi líbí“ a sdílení na portálu filmového festivalu Nikon.

Ceny budou vybrány porotou, které bude předsedat Asif Kapadia – uznávaný filmař, který má za sebou oceňované dokumenty Amy (2015) a Senna (2010). Dokument Senna je vítězem ceny BAFTA. Asif Kapadia rovněž napsal a režíroval řadu krátkých filmů, mimo jiné The Sheep Thief (Zloděj ovcí, 1997), který vyhrál druhou cenu v soutěži Cinéfondation na Filmovém festivalu v Cannes. Společně s Asifem zasedne tento rok v porotě také uznávaný fotograf a filmař Pieter ten Hoopen.

Dirk Jasper, manažer pro profesionální produkty společnosti Nikon Europe, o festivalu řekl: „Jsme rádi, že se k nám po roce vrací Evropský filmový festival Nikon a s ním přichází opět příležitost pro nadějné filmaře z celé Evropy představit své tvůrčí vize. Minulý rok se nám do soutěže přihlásily stovky skvělých filmů a kvalita příspěvků na nás udělala velký dojem. Už se těšíme, jak účastníci pojmou letošní téma „Každodenní okamžiky“. Věříme, že nabídne novou škálu kreativních možností. Výzvou pro účastníky je vytvořit jedinečný příběh z každodenních okamžiků, které snadno přehlížíme.“

Asif Kapadia, předseda poroty Evropského filmového festivalu Nikon, k tomu dodal: „Moderní technologie dnes pomáhá více lidem než kdykoli dříve realizovat své filmařské ambice. Tohle je skvělá iniciativa a jsem rád, že se na ní podílím. Tyto typy soutěží jsou také velice důležité pro objevování nových talentů a zviditelňování jejich profilů. Já jsem s krátkými filmy začínal a dělám je dodnes mezi svými celovečerními filmy. Je to skvělý způsob, jak vyzkoušet nové myšlenky, techniky a pracovat s novými lidmi. Jako předseda poroty se obzvláště těším, jak se účastníci poperou s tím, jak se odlišit od ostatních a předvést své ambice a technické dovednosti a přitom se vejít do limitu 140 sekund.“

Organizace Raindance, hlas nezávislého filmu a partner druhého ročníku Evropského filmového festivalu Nikon, opět přináší do soutěže odbornou erudici a zkušenosti. Filmový producent a zakladatel filmového festivalu Raindance Elliot Grove radí: „Téma tohoto roku, „Každodenní okamžiky“, vyžaduje umění pozorovat, které nacházíme u dobrých vypravěčů příběhů a filmařů. Dívejte se pozorně a i v tom nejobyčejnějším naleznete něco magického,“ a dodává: „Téma je záměrně jednoduché a přímočaré. Má podnítit soutěžící, aby vytvořili své vlastní příběhy v jejich vlastním stylu. Už se těším na přihlášené filmy. Také rád opět spolupracuji se společností Nikon, která aktivně podporuje filmaře, aby vytvářeli skvělé filmy, a má dlouhou a bohatou historii práce s obrazem.“

 

Kategorie a ceny

Vítěz, kterému porotci udělí hlavní cenu, získá fotoaparát Nikon D810 a plně hrazenou týdenní seznamovací cestu na filmový festival v Cannes v květnu 2016 v roli zvláštního hosta organizace Raindance. Další dva vítězové ve vedlejších kategoriích Best Narrative a Technical Excellence získají filmovou sadu Nikon D750 a peněžní výhru 3 000 eur. Vítěz ceny Best Student Entry získá filmovou sadu Nikon D750 a peněžní výhru 2 000 eur. Vítěz ceny People’s Choice získá filmovou sadu Nikon D750 pro natáčení budoucích projektů.

 

Kritéria účasti

  • Všichni účastníci se musí před odesláním filmu zaregistrovat.
  • Filmy musí být v angličtině nebo s anglickými titulky.
  • Filmy by neměly být delší než 140 sekund a kratší než 30 sekund.
  • Všechny filmy musí být natočeny ve formátu HD.
  • Každý účastník smí odeslat pouze jeden film.
  • Přihlásit lze i filmy, které se účastnily jiných festivalů, ale jen pokud nevyhrály žádné ceny.
  • Soutěž je otevřena pro všechny věkové kategorie, přičemž účastníci mladší 16 let musí na požádání předložit písemný souhlas zákonného zástupce.
  • Soutěžní příspěvky mohou být pořízeny libovolným přístrojem.
  • Všichni vítězové podepíší smlouvu o užití díla.
  • Všichni účastníci musí vyjádřit souhlas s podmínkami omezujícími obsah (například sexuální scény, násilí, ochranné známky, zločin atd.).

Soutěže se mohou účastnit jen obyvatelé Evropské unie, Evropské hospodářské oblasti, Albánie, Andorry, Arménie, Běloruska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Izraele, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Makedonie, Moldavska, Monaka, Ruska, San Marina, Srbska, Švýcarska, Turecka, Turkmenistánu, Ukrajiny, Uzbekistánu nebo Vatikánu.

 

Vítězné filmy Evropského filmového festivalu Nikon 2014

Grand Prix – Voiceless: Stop the Bullies (Němý hlas – zastavme šikanu), Jagjeet Singh, Velká Británie

Best Narrative: Frame of Reference (Úhel pohledu), Joel Jonsson a Christian Gardo, Švédsko

Technical Excellence: Powerless (Moc elektřiny), Martin Taube, Švédsko

Best Student Entry: L’amour (Láska), Camille Van Wessem, Česká republika

People’s Choice: Greenwoodo (Zelené Vúdú), Marko Kovac, Srbsko

 

 

Zdroj: Nikon

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.