Dům vláčků potěší malé i velké příznivce železnic

Vlak. Pro někoho pouze dopravní prostředek, pro jiného oblíbená hračka, pro dalšího zábava, pro někoho vášeň a zdroj inspirace. Ať už patříte k jakékoliv skupině, nově otevřený Dům vláčků na Petřinách v Praze 6 rozhodně stojí za to navštívit i díky jeho interaktivnosti. Na ploše 1 500 m2 čeká na všechny nadšence do železnic mnoho funkčních modelových kolejišť, zahradní kolejiště, ale také ojedinělé muzeum modelových železnic a především možnost vyzkoušet si řízení provozu některých vlakových modelů.

Dům vláčků Foto: Dům vláčků, oficiální zdroj

 

Dům vláčků je místem jako dělaným pro cíl rodinných výprav. Děti se těší a rodiče si užívají bezstarostnou radost svých potomků. Malý i velcí se tu mohou na chvíli stát mašinfíry či výpravčími a vyzkoušet si řízení provozu některých kolejišť. Ti, pro něž je železniční modelářství celoživotním koníčkem ocení autentičnost některých drážních úseků, jakým je například 7 metrů dlouhý model Negrelliho viaduktu v měřítku 1:160 či do detailů propracované kolejiště Jindřichohradeckých místních drah budící dojem zmenšené reality.

 

Od chytrých hlav z NDR

Starší pamětníky či milovníky historie zaujme asi nejvíce muzeum modelových železnic uprostřed expozice, které je dle realizátorů jediné svého druhu u nás i ve světě. Vystaveny jsou zde modely z produkce bývalé NDR, které k nám byly v hojné míře dováženy ve 2. polovině minulého století a mnohým dospělým připomenou dětství a mládí.

Přehlednou formou se zde mohou návštěvníci seznámit nejen s ucelenou kolekcí tehdy vyráběných modelů, ale také s historií jednotlivých firem a událostmi, které tuto oblast ovlivňovaly. Součástí sbírek jsou i některé prototypové modely, k jejichž sériové výrobě nedošlo, nebo modely, které byly určeny pouze pro vývoz do tzv. nesocialistických států.

Dům vláčků - muzeum modelových železnic  Foto: Dům vláčků, oficiální zdroj 

 

Pokrok se nezastavil

Zájemci zde rovněž získají informace o nejnovějších trendech v oblasti řízení modelových kolejišť. Připraveno je pro ně kolejiště s digitálním systémem Z21, umožňující ovládání pohodlně přes iPhone či tablet, nebo zařízení „smartRail“, na němž lze vyzkoušet všechny funkce moderních digitálních lokomotiv i bez kolejiště.

 

A ještě něco navíc

Pro nejmladší návštěvníky je připraven dětský koutek, pro všechny pak promítání na řadě velkoplošných obrazovek, místo pro posezení, odpočinek a také občerstvení.

 

Budoucí železniční expanze

Dům vláčků se bude i v dalších letech rozrůstat o další kolejiště a expozice, a to zhruba v 4 měsíčních intervalech, takže se i pravidelní návštěvníci mají stále na co těšit. V následujícím roce má být dokončeno kolejiště ve velikosti TT, znázorňující část koridoru Schöna (Hřensko) – Bad Schandau, otevřena expozice tramvajových modelů i s kolejemi, v prostorách muzea budou zpřístupněny sbírky modelů autíček a stavebnic budov a doplňků. V příštích letech je pak plánována stavba největší atrakce – 22 metrů dlouhý model pražského hlavního nádraží.

 

Praktické informace

Dům vláčků najdete v 2. patře obchodního centra Petřiny, přímo na nové stanici metra A Petřiny. K cestě ze Smíchova můžete využít také autobusovou linku č. 191, z centra pak tramvaje 1 a 18.

Otevřeno denně od 10:00 do 18:00 hodin.

Vstupné:
základní 240 Kč
děti do 15 let, studenti, senioři + ZTP 150 Kč
děti do 1 metru 50 Kč
rodinné (2+2) 550 Kč
školy 90 Kč

 

Tip redakce:

Jako dárek k Vánocům můžete pořídit některý z dárkových certifikátů pro opakovaný vstup do Domu vláčků.

 

Aktuální informace naleznete na: www.dumvlacku.cz, www.facebook.com/DumVlacku/, twitter.com/DumVlacku.

Dům vláčků Foto: Dům vláčků, oficiální zdroj

 

Zdroj: Dům vláčků

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.