Do Prahy se v rámci festivalu Sculpture Line nastěhují sochy

Stejně jako v v loňském roce tak i letos proběhne v Praze festival Sculpture Line, v jehož rámci budou na různých místech vystaveny sochy i umělecké instalace. Návštěvníci i obyvatelé hlavního města si tak budou moci díla prohlédnout, aniž by museli navštěvovat jakoukoliv galerii. 

Sculpture Line: Kokon od Alberta Aragóna Reyese Foto oficiální zdroj

Sculpture Line: Kokon od Alberta Aragóna Reyese Foto oficiální zdroj

 

Mezi vystavovanými díly je například sedmimetrový Otazník plující na hladině Vltavy, jehož autorem je japonský umělec Junichiro Ishii, tajemné postavy Kokonů Mexičana Alberta Aragóna Reyese ve Františkánské zahradě nebo bronzoví Koně Michala Gabriela na piazzetě Národního divadla. Posledně jmenovaný vystavující je rovněž letošním uměleckým ředitelem festivalu.

Sculpture Line: Meteorite od Ricarda Cordera Foto oficiální zdroj

Sculpture Line: Meteorite od Ricarda Cordera Foto oficiální zdroj

 

 

 

Malá bilance

Loňský ročník naproti tomu představil na dvacet soch od šestnácti autorů, k nímž patřila například variace na Buddhovu sochu na pražském letišti, Průzkumníci vznášející se na hladině Vltavy, Sedící figury coby lavička v Botanické zahradě nebo humorně podané Pradleny a Velké prádlo na nádvoří Novoměstské radnice. Právě některé z loňských soch, které se na svých místech zabydlely dlouhodobě, budou tvořit specifickou část trasy. K takovým patří například Křeslo od výtvarnice Alexandry Koláčkové, které si získalo obyvatele i zastupitelstvo Dolních Břežan, obří žraločí ploutev ve Futurama Business Parku či originální lavička, která nyní nabízí možnost odpočinku návštěvníkům Nemocnice na Bulovce.

Myšlenkou festivalu je umístění současných sochařských děl do veřejného prostoru tak, aby jej doplnila, zvýraznila, dodala mu nový rozměr, příběh, tvář či emoci. Zvídavému pozorovateli nabízí možnost zvolit si místa či trasy, na nichž objeví další souvislosti místa, času a uměleckého díla.

Sculpture Line začíná od 1. června a potrvá po celé čtyři měsíce. tedy až do 30. září 2016.

Více informací na www.sculptureline.cz

 

Zdroj: Sculpture Line

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.