Divoké maso tne do živého: Drama makedonského autora na českém jevišti

Vydá-li se divák do divadla Komedie, neví přesně, co od této inscenace může čekat. Dílo Gorana Stefanovského není v českých kruzích příliš známo (do češtiny byla přeložena pouze jedna další hra s názvem Everyman) a může se zdát, že anotace hry nabízí obecnosti, jejímiž prvky jsou ponurost a vyhrocenost. To je ovšem přesná charakteristika.

 

Inscenace Divoké maso Foto: Divadlo Komedie, oficiální zdroj

Inscenace Divoké maso
Foto: Milan David/Divadlo Komedie, oficiální zdroj

 

Hra začíná jevištním nástupem tří postav. Bývalý zedník Dimitrija Andrejevič (Rudolf Stärz), otec rodiny, pronese dialog o podávání večeře se svoji ženou Marií (Eva Vrbková) a snachou Věrou (Karolina Vágnerová). Banální konverzace je vedena velmi dramatickým tónem a poznámkami, které ze hry záměně ční. Tak jsou divákovi nastíněny vztahy, které v rodině panují.

 

Na scénu záhy vstoupí i ostatní rodinní příslušníci, neboť rodina se připravuje na slavnostní večeři. Tu většina z nich podstupuje jen s velkou nelibostí a za břitkých výstupů. Manžel Věry, Simon (Jiří Racek) se v opilecké trudomyslnosti věší na manželčin cíp šatů s prosbou o syna, nejmladší syn, revolucionář Andreja (Jan Hofman) pronáší monology usvědčující ostatní sourozence z kapitalismu a hlavní postava Stevo (Jan Zadražil), pracující v zahraniční firmě, odbíhá na pracovní večeři ke svému nadřízenému panu Herzogovi (Vilém Udatný). Tak vzniká hlavní zápletka příběhu. Na nespecifikovanou inspekci totiž přijíždí německý nadřízený Kraus (Jaromír Nosek), který obrátí životy všech postav v trosky válečné Skopje roku 1942.

 

Po neúspěšné návštěvě Krause u Stevovy rodiny děj vrcholí. Andreja je zatčen na protivládní stávce a odsouzen, Simon je po incidentu s Krausem vyhozen ze své práce číšníka a povolán na vojenské cvičení, ze kterého utíká do náruče prostitutky Mimi (Natálie Řehořová) a následně volí smrt. Rodina je nucena opustit svůj dům a přihlížet jeho demolici, která má usnadnit výstavbu nového administrativního centra firmy. Všechny události jsou samozřejmě iniciovány Krausem, jehož obraz se všude přítomně zhmotňuje do podoby novodobého Mefistofela. Ani židovská rodina pana Herzoga nezůstane ušetřena. Šéf zahraniční firmy je z rasových důvodů nucen odejít do penze, jeho dcera Sára (Kristýna Leichtová), milována Stevem, propuká po milostných avantýrách s prospěchářským Sivičem (Jakub Chromeček) a se sílící protižidovskou kampaní v hlubokou beznaděj. Stevo se rozhodne ukončit své nesnáze se zbraní v ruce. Po sledu přelomových událostí hra končí (bez)nadějnou radostí Věry z tlukotu srdce čekaného dítěte.

 

Inscenace Divoké maso Foto: Divadlo Komedie, oficiální zdroj

Inscenace Divoké maso
Foto: Milan David/Divadlo Komedie, oficiální zdroj

 

Z pohledu diváka

Hře nelze upřít vysokou kvalitu hereckých výkonů, přestože se často vyznačují až přehnanou mírou dramatičnosti ve snaze zdůraznit symboliku textu. Velmi líbivé je zakomponování vizuální projekce a předtočených scén do dění na jevišti.  Inscenace kromě vhledu do válečné atmosféry Balkánu a příběhu bezpráví nabízí také bohatou symboliku jazyka autora (samotný název hry má označovat zarostlý chlup v krku člověka), která tuto tíživou kapitolu lidských dějin podtrhuje a varovně hrozí prstem.

 

Kdy a kde se hraje

Divadlo Komedie, Divoké maso, autor: Goran Stefanovski, česká premiéra: 15. 1. 2015, reprízy: 4. 2., 23. 2. 2015 v 19:30 hod.

 

 

Monika Tintěrová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.