Divadelní Ostrava v Praze: Uvede ji nepřehlédnutelný rytíř Falstaff

Veselé paničky windsorské patří k Shakespearovým nejznámějším komediím a prostorově výrazný, bohémský sukničkář Falstaff k postavám na něž nelze zapomenout. Bude to právě on, kdo odstartuje již tuto neděli 6. listopadu v Divadle na Vinohradech sedmý ročník přehlídky ostravských divadel Ostrava v Praze!!! V hlavní roli rytíře, který bez ostychu rozehrává své milostné aféry v počestném Windsoru, se představí známý ostravský herec Jiří Sedláček. V jeho podání se poživačný rytíř proměnil ve stárnoucí a do sebe zahleděnou rockovou hvězdu. Je tak nasnadě, že se se svou kapelou Moby Dick postará i o stylové hudební kulisy inscenace.  Na programu je i legendární hra Ivana Vyskočila, jenž princi Hamletovi poněkud přepsal nepříznivý osud, který mu nalinkoval slavný kolega.

Ostrava v Praze!!! : Veselé paničky windsorské Foto: Radovan Šřastný/Ostrava v Praze!!!, oficiální zdroj

Ostrava v Praze!!!: Veselé paničky windsorské
Foto: Radovan Šřastný/Ostrava v Praze!!!, oficiální zdroj

 

 

Spolu s Romeem a Julií patrně nejslavnější postavě dramat Williama Shakespeara bude patři druhý divadelní divadelní večer. Ve čtvrtek 10. listopadu se diváci v jazz klubu Reduta přenesou do království dánského až z podtitulu hry „Zkrátka méně známá verze známého příběhu, kdy tragédie přijde zkrátka“, je předem jasné, že krev tu, jak se dalo u slavného dramatu očekávat, nepoteče proudem. V osobité úpravě Ivana Vyskočila se Haprdáns neboli HAmlet PRinc DÁNSký změní z původní tradiční divadelní tragédie v jedinečný divácký zážitek podobný zážitku z největší komedie.  Originální verzi známého příběhu, kterou do svého repertoáru zařadilo Národní divadlo moravskoslezské k 400. výročí úmrtí největšího dramatika, režíroval Tomáš Jirman a ujal se také jedné z rolí po boku Anny Cónové a Zuzany Kantorové.

Ostrava v Praze!!!: Haprdáns Foto: David Szeliga/Ostrava v Praze!!!, oficiální zdroj

Ostrava v Praze!!!: Haprdáns
Foto: David Szeliga/Ostrava v Praze!!!, oficiální zdroj

 

22. listopadu pozve Ostrava v Praze!!! publikum do La Fabriky, kde jim herci Komorní scény Aréna představí své Něco za něco. Tématem hry je spravedlnost a touha po moci a pod režijním vedením Ivana Krejčího a v dramaturgii Tomáše Vůjtka je pořekadlo, že moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně, ještě více zdůrazněno. Nestárnoucí komedie zavede diváky do středověké Vídně, kde se láme právo a korupce jen kvete. Shakespearovy hry věrně zrcadlí problémy své doby, ale v tomto alžbětinském zrcadle lze nalézt také odraz naší současnosti.

Závěr divadelní přehlídky pak slibuje velkolepý zážitek – pouhých deset dní po ostravské premiéře, 28. listopadu, bude mít pražské publikum jedinečnou příležitost zhlédnout zbrusu nové nastudování Richarda III. v překladu Jiřího Joska a v podání herců Divadla Petra Bezruče. Režie se ujala umělecká ředitelka divadla Janka Ryšánek Schmiedtová a v roli jednoho z nejpůsobivějších Shakespearových padouchů se zaskví držitel Thalie Lukáš Melník.

 

 

Po sedmé v Praze

Ostravská divadelní scéna se v české metropoli na podzim představí již posedmé a Pražané se mohou těšit na pětici inscenací v nastudování Komorní scény Aréna, Národního divadla moravskoslezského, Staré arény, Divadla loutek Ostrava nebo Divadla Petra Bezruče. Své ostravské kolegy uvítají na svých scénách Divadlo Na Vinohradech, Divadlo Komedie a Divadlo ABC, nově se přehlídka představí také v Redutě a v prostorách La Fabrika.

 

 

Divadlo patří i dětem

Ostrava v Praze!!! necílí jen na dospělé publikum. Originální loutkářsko-činoherní ztvárnění dramatické romance Bouře je určené především pro rodiny s dětmi a nabízí možnost představit bohatý svět her Williama Shakespeara i tomu nejmladšímu divadelnímu publiku, a to 27. listopadu na scéně Divadla ABC.

 

 

Kompletní přehled divadelní přehlídky Ostrava v Praze!!!

 

6. listopadu 2016 v 19:00 hodin, Divadlo na Vinohradech

William Shakespeare: Veselé paničky windsorské

Národní divadlo moravskoslezské

Režie: Peter Gábor

 

 

10. listopadu 2016 v 19:00 hodin, Reduta

Ivan Vyskočil: HAPRDÁNS neboli HAmlet PRinc DÁNSký

Národní divadlo moravskoslezské a Stará aréna

Režie: Tomáš Jirman a kolektiv

 

22. listopadu 2016 v 19:30 hodin, La Fabrika

William Shakespeare: Něco za něco

Komorní scéna Aréna

Režie: Ivan Krejčí

 

 

27. listopadu 2016 v 19:00 hodin, Divadlo ABC

William Shakespeare: Bouře

Divadlo loutek Ostrava

Režie: Václav Klemens

 

 

28. listopadu 2016 v 19:30 hodin, Divadlo v Celetné

William Shakespeare: Richard III.

Divadlo Petra Bezruče

Režie: Janka Ryšánek Schmiedtová

 

 

Organizační informace

Divadelní Ostrava míří do Prahy od 6. do 28. listopadu a představí v průběhu pěti večerů výběr her nesmrtelného Williama Shakespeara. Vstupenky na představení je možné rezervovat a zakoupit v pokladnách jednotlivých divadel či v předprodejní síti www.ticketportal.cz a www.ticketpro.cz. Podrobné informace k přehlídce naleznete na www.ostravavpraze.eu nebo na www.facebook.com/festivalostravavpraze.

 

 

Přání redakce

Návštěvníkům divadelní přehlídky přejeme pohodový kulturní zážitek, nezkalený politickou agitkou, prostřednictvím níž se někteří zúčastnění rádi zviditelňují. Proto ale většina z nás do divadla nechodí, že.

 

 

Zdroj: Ostrava v Praze!!!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.