Divadelní Flora 2015: Slovensko s sebou přivezlo to nejlepší. Naozaj!

Po několikaleté odmlce na Divadelní floru opět zavítala divadla ze Slovenka. Slovenské komorné divadlo Martin, Slovenské národní divadlo Bratislava a Divadlo Aréna Bratislava. Přivezla s sebou inscenace, které v minulých sezónách patřily k těm nejlepším. Otevírají společenské otázky a nutí diváka, aby si sám sáhl do svého svědomí.

Divadelní Flora: Divadlo Aréna Bratislava - Rosmersholm Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Divadelní Flora: Divadlo Aréna Bratislava – Rosmersholm
Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

 

 

A. N. Ostrovskij: Les

Slovenské komorné divadlo Martin

V představení Les se na jevišti Moravského divadla přesunujeme na panství stárnoucí statkářky Gurmyžské. Snaží se kšeftovat se vším, co ji přijde pod ruku; majetkem, láskou, manželstvím. Ovšem vše je ochotna prodávat i za malý obnos. Postavy se propojují jednou charakteristickou vlastností – pokrytectvím – které se balí do těch nejsvětáčtějších a nejmravnějších hesel. „Náš soucit si přece nezaslouží jenom příbuzní. Všichni jsme lidé. Já přece nežiji sama pro sebe, pánové. Všechno, co mám, všechny mé peníze patří chudým, já své jmění jenom spravuju, ve skutečnosti patří všem chudým a nešťastným,“ vychází z úst Gurmyžské. Do příběhu vstoupí herecká dvojice Šťastlivce a Nešťastlivce, aby odhalili poměry na panství. „Komedianti? Ne! My jsme herci, my jsme umělci, ale komedianti jste vy!…Celej život řečníte o prospěchu společnosti a lásce k lidstvu. A co jste udělali? Komu jste dali najíst? Koho jste potěšili? Sami sebe. To umíte! Vy jste komedianti, jste kašpaři, ale my ne,“ rozhořčeně pronáší Nešťastlivec.

Divadelní Flora: Slovenské komorné divadlo Martin - Les Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Divadelní Flora: Slovenské komorné divadlo Martin – Les
Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Dílo, které existuje již více jak sto let a stále se může pyšnit aktuálností. Ostrovskij ve svém dramatu úderně otevírá zamčené stránky lidské kroniky, kterou nikdo vědomě nechce číst, neboť se zakládá na drsné pravdě. Jak ji ale divákovi se vší šetrností naservírovat? S humorem, nadsázkou a ironií. Slovenské komorné divadlo Martin svou inscenaci připravilo v klasické formě a s grácií. Vsadilo na údernost obsáhlých řečnických výstupů, které mohly ovšem na diváka působit těžkopádně, ale zároveň v nich byl schovaný celý um představení. Herec se díky těmto dlouhým pasážím mohl rozvášnit a zaplnit celý prostor.

Divadelní Flora: Slovenské komorné divadlo Martin - Les Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Divadelní Flora: Slovenské komorné divadlo Martin – Les
Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

„Role Raisy Pavlovny Gurmyžské je pro mě náročná role, protože mám působit sebevědomě. Ze začátku mi to dělalo trochu problém. Dále je panovačná žena, která už by měla být vážná, ale já jsem se snažila do postavy vsunout trochu komiky. Snažila jsem se z té přísnosti vykroutit,“ komentuje svou roli Jana Ol´hová.

 

 

Eugen Gindl: Karpatský Thriller

Slovenské národní divadlo Bratislava

To jsou ty strašné devadesáté roky..!“

Divadelní Flora: Slovenské národní divadlo Bratislava - Karpatský Thriller, Daniel Fischer (Deus a reinkarnácie) Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Divadelní Flora: Slovenské národní divadlo Bratislava – Karpatský Thriller, Daniel Fischer (Deus a reinkarnácie)
Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Příběh bývalé investigativní novinářky Zuny, která je nucena vrátit se zpět do branže, kvůli své nemocné partnerce Nadě. Podrobně rozebírá korupci firmy S. Firma je totiž velkým ovlivňujícím prvkem v chodu zdravotnictví a politiky jak na Slovensku, tak v celém světě. Ze strachu ze silnějších a mocnějších dávají od případu ruce pryč všechna média a Zuna zůstává na boj sama. Čelí řadě vydírání a nepříjemných situací. Eugen Gindl do hry netypicky zabudoval postavy anděla, ďábla a postavu Uny. Poměrně bizardní trojice hýbe s celým dějem a přináší do thrilleru komiku.

Divadelní Flora: Slovenské národní divadlo Bratislava - Karpatský Thriller, Petra Vajdová (Naďa), Milan Ondrík (Bubo a reinarnácie) Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Divadelní Flora: Slovenské národní divadlo Bratislava – Karpatský Thriller, Petra Vajdová (Naďa), Milan Ondrík (Bubo a reinarnácie)
Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Ponurá inscenace Slovenského národního divadla, s rychle se měnícími scénami, představuje velmi odvážně zpracované dílo. Úspěch mu předurčuje už fakt, že se nebojí odkrývat politické a ekonomické nezodpovězené otázky, od kterých by raději mnoho lidí dalo ruce pryč. S ironií si pohrává i myšlenka, že devadesáté roky jsou strašné a zkorumpované, ale v roce 2015 již přijde změna.

 

 

Henrik Ibsen: Rosmersholm

Divadlo Aréna Bratislava

Jan Rosmer se kvůli sebevraždě své manželky vzdá svého poslání faráře a snaží se začít žít jiný život. Vlivem tohoto činu se v jeho blízkosti začnou výrazněji vyskytovat dvě osoby, které představují opačné směry, kterými by se měl vydat. Rebeka Westová, jejíž sobeckost a manipulace byla zásadním hybatelem celého jeho příběhu. Představuje moderní smýšlení, které vzniklo kvůli jejímu nešťastnému dětství a snahou se dobře zaopatřit. Druhá stana představuje vliv rektora Krolla, tedy života, který Rosmer opustil. Rektor se ho snaží přimět, aby udělal krok zpět, protože se podle něho řítí do záhuby, které podlehne i celé panství Rosmersholm. V tomto zápasu o lidskou duši na povrch vyvstanou okolnosti, které nikdo neměl zjistit.

Divadelní Flora: Slovenské národní divadlo Bratislava - Divadlo Aréna Bratislava - Rosmersholm Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Divadelní Flora: Slovenské národní divadlo Bratislava – Divadlo Aréna Bratislava – Rosmersholm
Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

„Je to hra o lidech a lidských osudech. Jedná o boji, který musí každý opravdový člověk vybojovat sám se sebou, aby uvedl svůj způsob života do souladu se svým poznáním.  Touha po poznání žene člověka od jednoho vítězství k druhému. Morálka, svědomí je naproti tomu velmi konzervativní. Má své hluboké kořeny v tradicích a hlavně ve všem starém. Z toho pochází konflikt jedince,“ tvrdí sám autor hry Ibsen.

Z počátku se mohlo zdát, že Divadlo Aréna ve své inscenaci vyškrtalo všechen mluvený text. Na rozdíl od Lesa, kde naopak text překypoval, zde se s ním v počátcích šetřilo. Úvod do děje byl reprezentován tanečními kreacemi a jinou pohybovou činností za doprovodu hudby. Sama mrtvá žena vstupuje na jeviště, kroutí se pod tíhou parohů, které si nese. V pozadí vržou housle. Následuje hbitý děj s neustále ponurým stínem v pozadí. Plno symbolů a náznak, které si člověk může vyložit mnoha způsoby. Nesnaží se diváka citově vydírat, ale velmi jemně mu rozlaďují struny dobré nálady a donutí ho, aby si sám sáhl do svědomí. Velmi vydařené a nevšedně ztvárněné dílo, které nikdy neztratí svou aktuálnost.

Divadelní Flora: Slovenské národní divadlo Bratislava - Divadlo Aréna Bratislava - Rosmersholm Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

Divadelní Flora: Slovenské národní divadlo Bratislava – Divadlo Aréna Bratislava – Rosmersholm
Foto: Divadelní Flora, oficiální zdroj

 

Tereza Župová

Zdroj: Divadelní Flora

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.