Dětský den v DOXu

Chcete dětem i sobě zpestřit prázdniny něčím jiným než pobytem na koupališti? Máte děti, kterým chybí o prázdninách kontakt s vrstevníky? Pak je tu možnost, jste-li z Prahy nebo v její dopravní dostupnosti, vyzkoušet letní nabídku dětských programů centra současného umění DOX nazvaných Léto s DOXíkem, které se nesou v duchu her a interaktivních setkání se současným uměním a architekturou.

DOXíkův dětský den - plákát Oficiální zdroj: DOX

 

Odpolední akce pro celou rodinu nabídnou několik výtvarných dílen inspirovaných výstavami PRVNÍ LINIE a MARTIN RAJNIŠ: Huť architektury. Můžete se těšit na umělce, architekty a rozmanité a neotřelé nejen výtvarné úkoly probíhající souběžně na různých místech centra DOX. Kapacita dílen je téměř neomezena, vedou je zkušení lektoři centra DOX. Zvány jsou nejen děti, ale i rodiče, prostě každý, kdo má tvůrčího ducha a nebojí se ho zkusit vyjádřit.

 

Program dílen

 

26. 7.  14 – 17h

DOXíkův dětský den
Nahoře STAVBA dole

 

Stavba jako živočich

Huť architektury Martina Rajniše (H.A.M.R.) postavila na sochařské terase centra DOX Sloní záda. Pojďte si zkusit pod vedením jednoho ze stavitelů postavit svůj vlastní KLACKOID z větví stromů. Přírodní a dnes již netradiční stavební materiál opět ožije pod vašimi rukami za odborné podpory architekta Tomáše Kosnára.

 

Dřevěná stavebnice

Jak postavit vyhlídku ze dřeva? A jak dlouhý dům? K dispozici dostanete materiál, který využívá Martin Rajniš pro modely svých staveb a který použil také pro projekt přirozené architektury na Bienále v Benátkách (2010). Dřevěné profily dovolují nekonečně mnoho kombinací.

 

Kyber Kids

Speciální dílna ve spolupráci s centrem pro umění a nové technologie CIANT, v níž si budete moci vyzkoušet práci s 3D tiskárnou. Dílnu povedou zkušení odborníci ze společnosti Průša Research. Tato dílna se uskuteční v rámci mezinárodního projektu Vetlicat, jenž usiluje o zvýšení vzdělanosti v oblasti využívání moderních technologií, zejména v propojení s uměním.

 

Srpen:

16. 8. 14 – 17h
Pohádka o továrně

Interaktivní a úspěšný program pro děti i celou rodinu ze stálé nabídky programů centra DOX, aneb jak zachránit starou továrnu a vytvořit něco úplně nového.

Co se stane s věcmi, které přestaly sloužit svému účelu? A co teprve s takovou budovou? Jaké pro ni hledat uplatnění a máme ho vůbec hledat? Není jednodušší postavit novou budovu a tu starou srovnat se zemí? Pohádka o továrně vypráví příběh zchátralé holešovické továrny, která se díky úsilí několika jedinců proměnila v prostory povznášející ducha i mysl.

Děti se samy v rámci programu stanou staviteli a zachránci, zapojí svoji fantazii a během workshopu poznají, že „staré“ nemusí nutně znamenat neužitečné nebo nepoužitelné. Jejich úkolem bude navíc najít poslání oné „staronové“ budovy, kterou společnými silami vytvořily. Součástí programu je procházka tajemnými zákoutími rozlehlé budovy centra DOX, která mnohdy připomíná bludiště, a povídání o umění a ne-umění tak, jak to děti baví a jak to mají rády.

 

30. 8.  14 – 17h
V první linii

Na první pohled to vypadá jako výtvarná dílna o válce a skutečně je tomu tak, ale přeci úplně jinak. Každý z nás, velký i malý, můžeme stát občas „v první linii“ a pak potřebuje odvahu a rozhodnost. Svoji odvahu a štěstí můžete vyzkoušet i v tvorbě.

 

Počkej, milá smrti

Workshop s umělkyní a ilustrátorkou stejnojmenné knihy pro děti Kateřinou Suškovou, která přibližuje těžko uchopitelné téma tvůrčí formou. Předlohou nově vydané interaktivní knihy byla prastará lidová píseň O smrti a její téma je obsaženo ve výstavě PRVNÍ LINIE jak v příbězích pamětníků války, tak v intimnosti deníků, do kterých se nebojíme psát nic. O hrdinech, kteří se mohou postavit i smrti.

 

Praktické informace

Pro děti od 5 let do 99 let.

Vstup: dospělý + dítě 90 Kč / další dítě 60 Kč. Dětský den Nahoře STAVBA dole: zdarma k rodinnému členství

Rezervace a informace: rodiny@dox.cz, tel. 295 568 104.

Více informací najdete na www.dox.cz.

 

 

Zdroj: DOX

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.