Derniéra výstavy Pražské biografy a vernisáž výstavy Oldřich Nový

V neděli 19.3. 2017 se naposledy otevře veřejnosti výstava Pražské biografy / Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů v hlavní budově Muzea hlavního města Prahy. Zároveň bude slavnostně zahájena venkovní panelová výstava Oldřich Nový – život mezi filmem a divadlem.

Výstava Pražské biografy / Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů  Foto: e-Newspeak 

 

Na poslední den výstavy o pražských kinech je připravena od 14 hodin komentovaná prohlídka Pražské biografy – výstava končí, kniha zůstává s autory výstavy. V rámci komentované prohlídky dostanou návštěvníci také doporučení na vycházky za kiny s využitím doprovodné publikace, která byla k výstavě vydána.

 Výstava Pražské biografy / Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů  Foto: e-Newspeak

 

Vzpomínka plná noblesy

V 16 hodin bude slavnostně zahájena výstava věnovaná jednomu z největších a nejtalentovanějších českých herců, Oldřichu Novému. Oldřich Nový (7. srpna 1899 – 15. března 1983) byl nejen hercem kabaretním, činoherním, operetním a filmovým, ale i sám překládal a upravoval divadelní hry, psal texty k hudebním písním, režíroval a zároveň byl i podnikatelem a ředitelem pražského Nového divadla. Návštěvník výstavy se seznámí s průřezem jeho nejznámějších rolí, a to jak ve filmu, tak i v divadle, a neopomeneme ani jeho režisérské počiny i skladatelské pokusy.

Na filmovém poli byl pro Oldřicha Nového přelomovým rok 1939. Spolu s Natašou Gollovou a Adinou Mandlovou natočil pod vedením jeho oblíbeného režiséra Martina Friče nejúspěšnější prvorepublikovou komedii Kristián. Také na divadelní scéně slavil Oldřich Nový úspěchy. Obzvláště zdařilý byl Nového přepis Hervého operety Mamˈzelle Nitouche do komorní hudební komedie, která měla v roce 1938 v Novém divadle premiéru. Po druhé světové válce Oldřich Nový patřil mezi úzkou skupinu hereckých stálic, která navázala na svou dřívější slávu i v radikálně odlišných poválečných podmínkách zestátněné kinematografie. Zároveň pokračoval ve své divadelní kariéře režiséra a herce, a to především v  karlínském Hudebním divadle.

Výstava Oldřich Nový – život mezi filmem a divadlem Foto: MHMP, oficiální zdroj

Výstava Oldřich Nový – život mezi filmem a divadlem
Foto: MHMP, oficiální zdroj

 

 

Více informací najdete na webu muzea.

 

Zdroj: MHMP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.