Den architektury otevře veřejnosti o víkendu unikátní stavby po celé republice

Krása opuštěných průmyslových areálů, honosných čtvrtí, unikátních staveb a výjimečných interiérů napříč staletími. Historické vily, nečekané výhledy a mimořádné budovy se otevřou o víkendu, resp. od pátku 30. září do neděle 2. října v rámci festivalu Den architektury na 63 místech po České republice. Kroky Dne architektury povedou například do pražského vysočanského areálu Pragovka, skláren v Josefově Dole, na sídliště v Brně Lesná, za současnou architekturou do Slavonic či do Frýdlantu nebo do historických vil v Prachaticích a Hořicích. Šestý ročník festivalu upozorňuje na architektonické skvosty, stavby honosné i prosté, obdivované i zatracované, ohrožené i zářící novotou, opuštěné i probouzející se k životu či celé unikátní čtvrti a komplexy budov.

Den architektury 2016: Třebíč - letecký pohled Foto: Kruh, oficiální zdroj

Den architektury 2016: Třebíč – letecký pohled
Foto: Kruh, oficiální zdroj

 

 

Město by mělo být méně pro developery, více pro lidi? Budou se centra nadále vyprazdňovat nebo zažijí regeneraci? Co je veřejné? Odpověď na tyto otázky si klade šestý ročník festivalu Den architektury. Svým rozsahem ve světě unikátní akce právem přinesla její zakladatelce architektce Marcele Steinbachové letošní titul Architekt roku 2016. „Těší nás aktivní zájem nejen mladých o prostor i místa kde žijeme. Akce roste díky stovkám nadšenců a milovníků architektury, kteří pomáhají vzdělávat veřejnost v přístupu k novým kvalitním stavbám i rekonstrukcím,“ dodává k letošnímu ročníku. 

Oblíbená akce, která každoročně přiláká tisíce návštěvníků, letos opět nabízí zdarma přes 150 akcí: komentované procházky po unikátních místech, exkurze, přednášky a prezentace, workshopy pro rodiny s dětmi, happeningy i cyklojízdy. Festival pořádá spolek Kruh v úzké spolupráci s místními experty a iniciativami, na festivalu vystoupí i zajímavé osobnosti jako je populární architekt a herec David Vávra nebo Vladimír 518.

V Praze doplní festival přehlídka filmů o architektuře a urbanismu Film a architektura, kde osobně některé filmy vybral a uvede dvě série večerů i známý propagátor architektury Adam Gebrian. Závěr oslav vyvrcholí 6. října přednáškou renomované architektky Liesbeth van der Pol, která vede ateliér Dok Architecten a působila jako nizozemská královská architektka.

Den architektury: Třebíč, letecký pohled čb Foto: Kruh, oficiální zdroj

Den architektury: Třebíč, letecký pohled čb
Foto: Kruh, oficiální zdroj

 

 

 

Přehled míst konání: 63 měst v ČR, 2 města na Slovensku

Benešov, Beroun, Bílovec, Bohuslavice u Zlína, Brno, České Budějovice, Český Dub, Černošice, Havířov, Hořice v Podkrkonoší, Hradec Králové, Hranice, Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Javorník, Jičín, Jihlava, Josefův Důl u Jablonce n/N, Karlovy Vary, Kladno, Klatovy, Kolín,  Kunčice pod Ondřejníkem, Kyjov, Kokořínsko, Lanškroun, Liberec, Líbeznice, Lidice, Lomnice nad Popelkou, Louny, Mělník, Mnichovo Hradiště, Most, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Pelhřimov, Písek, Plzeň, Praha, Prachatice, Přerov, Roudnice nad Labem, Rožnov pod Radhoštěm, Slavonice, Šumperk, Strakonice, Teplice, Turnov, Trutnov, Třebíč, Ústí nad Labem, Vimperk, Volyně, Vrané nad Vltavou, Vrchlabí, Vysoké Mýto, Znojmo, Zlín, Žďár nad Sázavou.

Otevřou se i stavby ve dvou slovenských městech, v Bratislavě a Piešťanech

 

 

Co bude k vidění

Program šestého ročníku Dne architektury má hned několik tematických linií a opět se do něj zapojují i dvě města na Slovensku. Největší nabídku akcí a prakticky celodenní setkání s architekturou přichystali organizátoři v Brně, Šumperku, Hořicích a v Praze. Zde se podruhé otevřou běžně nepřístupné a velkolepé vysočanské tovární budovy Ateliéry Pragovka připomínající opuštěné chrámy. Po stopách architekta Karla Pragera se mohou lidé vydat na několik míst, například mohou objevit jeho neznámou technickou stavbu – kotelnu ve Všeobecné fakultní nemocnici nebo zažít výhledy z Matematicko-fyzikální fakulty UK v Troji. Unikátní památka a bývalá dělnická osada na Smíchově Buďánka otevře první z opravených objektů.

Den architektury: Praha-Karlín Foto: Kruh, oficiální zdroj

Den architektury: Praha-Karlín
Foto: Kruh, oficiální zdroj

 

 

O tom, že současná architektura může formovat i historická města, předloží důkaz průvodci po Slavonicích či Černošicích. Právě v těchto městech nacházíme četná unikátní a více či méně zdařilá propojení starého i nového. Řada procházek po celé republice tak povede po některých nominovaných objektech na letošní Českou cenu za architekturu – akce nabídne Frýdlant či Líbeznice. Pro mnohé stále kontroverzní socialistická architektura, která náš životní prostor zásadně ovlivnila a ovlivňuje, skrývá netušené perly. Jednou z nich je i sídliště v Brně Lesné, jehož areál Obzor bude možné naposledy zažít v původní podobě. Další okruh vycházek a diskuzí se bude věnovat průmyslovému dědictví – účastníky provede po sklárnách Josefova Dolu, bývalou textilkou v Trutnově, opuštěnou továrnou na výrobu papíru ve Vraném nad Vltavou či si připomene zaniklou výrobu potiskovaných látek v podještědském Českém Dubu.

 

 

Hurá dovnitř!

Tak se nazývá část projektu, která zpřístupní běžně nedostupné stavby a prostory. Vedle staveb ze 70. let a 80 let, novostaveb před otevřením či již zmiňovaného vysočanského komplexu Pragovka v Praze otevře např. Moravská galerie v Brně běžně nepřístupné prostory v Besedním domě a v podzemí Místodržitelského paláce. Spolek Prostor města v Prachaticích připravil prohlídku jedné z nejvýznamnějších modernistických staveb v Jižních Čechách, vily J. N. Krale od vídeňského architekta Fritze Reichla. Obchodními domy v Přerově bez nákupní tašky provede architekt Jan Horký.

Den architektury: Most Foto: Kruh, oficiální zdroj

Den architektury: Most
Foto: Kruh, oficiální zdroj

 

 

Architektura na filmovém plátně

Součástí oslav je už tradiční filmová přehlídka Film a Architektura, která od soboty 1. října do čtvrtka 5. října proběhne v pražském kině Světozor, Kině 35 a Prague Gallery. Přehlídka nabídne i filmy o ženách architektkách, v rámci festivalu bude vyhlášení vítězů soutěže My Street Films a na středu 4. října organizátoři připravili mezinárodní konferenci Perspektivy filmů o architektuře v zemích Visegrádu (Film and Architecture in Visegrad Countries – New Platform of the Film Festivals on Architecture) za účasti zahraničních hostů ze Slovenska, Polska a Maďarska.

 

Podrobné informace k programu jsou k dispozici na www.denarchitektury.cz

 

 

Spolek KRUH 

Od roku 2001 pořádá veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře a do České republiky přivedl desítky skvělých architektů a architektek z celého světa.  Cílem diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě široké veřejnosti. Od roku 2011 pořádá festival Den architektury, kdy stovky architektů, teoretiků, historiků a mnohých dalších provázejí tisíce zájemců z řad veřejnosti po vybraných místech po celé republice. Je pořadatelem cyklu přednášek Architekty, kde se představují významné české i zahraniční architektky, zakladatelky a kreativní ředitelky úspěšných českých i evropských studií, jejichž realizace uspěly v mezinárodním měřítku.

 

 

Zdroj: Kruh

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.