David Lang na Strunách podzimu: Koncert i povídání s posluchači

V pondělí 12. října Struny podzimu poctí svou návštěvou skladatelská hvězda – postminimalista David Lang, s jehož hudbou se aktuáln+ě mohou setkat i filmoví fanoušci díky Sorrentinovu filmu Mládí, který právě vstupuje do českých kin. V průběhu jednoho večera uvede hned dva koncerty a zúčastní se diskuse s publikem. Jeho vysoce ceněná díla The Little Match Girl Passion a Ark Luggage zazní v akusticky jedinečném prostoru památníku na Vítkově v podání nanejvýš povolaného ansámblu Theatre of Voices s jeho leaderem Paulem Hillierem, umělcem v tvorbě doslova rozkročeným přes staletí.

Struny podzimu 2015: David Lang Foto: Peter Serling/Struny podzimu, oficiální zdroj

Struny podzimu 2015: David Lang
Foto: Peter Serling/Struny podzimu, oficiální zdroj

 

Skladba The Little Match Girl Passion, New Yorkerem označená za nejoriginálnější a nejsilnější hudbu posledních let, vznikla přímo pro Theatre of Voices, který za nahrávku skladby získal cenu Grammy. Druhou skladbu večera Ark Luggage na text Petera Greenawaye napsal Lang rovněž pro Hillierův ansámbl, resp. pro jeho sopranistku Else Torp. Na Strunách podzimu zazní v doprovodu české komorní formace Epoque Quartet.

Návštěvníci Národního památníku na Vítkově se budou moci po koncertě těšit na festivalový přídavek – Encore od 22.00 hod. David Lang osobně uvede svou nejoblíbenější skladbu 20. století – legendární a zvláštní Stimmung Karlheinze Stockhausena, vokální dílo pro 6 hlasů a 6 mikrofonů. Provede jej opět Paul Hillier se svým ansámblem. Celý večer bude jedinečnou oslavou práce Davida Langa, jehož součástí bude také diskuse s tímto výjimečným umělcem.

Langovo dílo bude na Strunách podzimu interpretovat Theatre of Voices Paula Hilliera Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

Langovo dílo bude na Strunách podzimu interpretovat Theatre of Voices Paula Hilliera
Foto: Struny podzimu, oficiální zdroj

 

 

Vstupenky

Poslední volné vstupenky lze zakoupit v předprodejním centru Strun podzimu či on-line na www.strunypodzimu.cz.  Ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy je připravena pro návštěvníky koncertů zvláštní autobusová doprava mezi zastávkami Florenc (též zastávka pro autobusy číslo 133 / 175 / 207) a Vítkov s mezizastávkou Ohrada (zřízena dočasná zastávka v ulici Pražačka). Návštěvníci mohou rovněž před koncertem či v přestávce mezi koncertem a Encore využít možnosti prohlídky Národního památníku.

 

David Lang

Spoluzakladatel legendárních Bang on a Can, neustále překvapuje novými hudebními formami a hudbou, která odolává jakékoliv kategorizaci. Stal se jedním z nejčastěji uváděných skladatelů své země, a to zdaleka ne pouze v USA. Spoluurčuje kulturní dění v New Yorku i na mezinárodní scéně soudobé alternativní vážné hudby. Na svém kontě má opery, orchestrální, komorní i vokální skladby, proslavil se rovněž scénickou a filmovou hudbou, například filmům Paola Sorrentina Velká nádhera a Mládí, který právě vstupuje do českých kin. Návštěvou Davida Langa Struny podzimu pokračují v představování současných mezinárodně uznávaných komponistů. V minulosti byli hosty festivalu Steve Reich, Heiner Goebbels, Gavin Bryars či Michael Nyman.

 

Paul Hillier

Pěvec a dirigent, skutečný mistr na poli vokální hudby. Před čtyřmi desítkami let založil proslulé mužské kvarteto Hilliard Ensemble. V roce 1990 založil soubor Theatre of Voices, který kombinuje zejména starou a novou hudbu a patřil k prvním interpretům řady děl Steva Reicha, Arvo Pärta nebo Johna Adamse. Po léta působil též jako umělecký ředitel a dirigent  Estonského komorního sboru. Nyní je hlavně spojován se jménem kodaňskému souboru Ars nova Copenhagen.

 

 

Zdroj: Struny podzimu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.