Cukrovka na vzestupu: Při léčbě musí pacienti spolupracovat

Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 do roku 2015 o téměř 52 tisíc, tedy zhruba 10 tisíc ročně. V roce 2015 byla cukrovka diagnostikována 858 tisícům lidí. Odborníci upozorňují na důležitost aktivní spolupráce pacientů s lékaři a dodržování vhodné životosprávy jako klíče ke zmírnění projevů nemoci, ale také k její prevenci.

Inzulínová pumpa Foto: Commons Wikimedia

Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění metabolismu podmíněné nedostatkem inzulinu, které je způsobeno zvýšenou hladinou krevního cukru (hyperglykémií). Mezi jeho nejčastější příznaky u dětí i dospělých patří abnormální žízeň a časté močení, ale také hubnutí i bez dietních omezení, únava a malátnost, nebo dokonce poruchy vědomí. Mezi dva hlavní druhy cukrovky patří diabetes mellitus prvního typu, který se většinou objevuje u dětí, a druhého typu vyskytujícího se u dospělých.

 

Může se objevit kdykoliv

Onemocnění může propuknout v jakémkoliv věku, bez ohledu na pohlaví. Diagnóza je jednoznačně stanovena rozborem krve, který v ní prokáže zvýšenou hladinu glukózy. Oba typy diabetu mají svou příčinu, přičemž u diabetu prvního typu je jí nedostatečná produkce inzulinu (hormonu slinivky břišní), zatímco za diabetem druhého typu stojí snížená citlivost tkání k inzulinu, který cukrem z krve, a tedy energií, zásobuje buňky a orgány v těle. Cukrovka se však může objevit i během těhotenství (tzv. gestační diabetes), po porodu ale mizí. Hladina cukru v krvi totiž během tohoto období kolísá kvůli těhotenským hormonům ovlivňujících funkci slinivky.

 

Diabetes postihuje oči, končetiny i srdce

Cukrovka s sebou přináší zátěž pro celé tělo, může totiž vyvolat několik různých komplikací. Jedná se především o nezánětlivé onemocnění sítnice, tzv. diabetickou retinopatii. „První variantou je, že špatně kompenzovaná cukrovka postihuje drobné cévky v oku, které se ucpávají, a tím dojde k porušení prokrvení sítnice. Druhý způsob postižení je ten, že cévy v sítnici „netěsní“, vytéká z nich tekutina a způsobuje otok sítnice. Nedostatečné prokrvení i otok sítnice pak ničí schopnost vidění. Oko se snaží napravit situaci růstem nových cév. Ty jsou ale nekvalitní, praskají a mohou způsobit odchlípení sítnice,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. Mezi další zdravotní obtíže spojené s cukrovkou patří také diabetická noha, která může vyústit až v amputaci končetiny, anebo poškození či dokonce selhání ledvin nebo závažné choroby srdce a cév. I jen mírný neléčený diabetes totiž může mít horší následky než jeho komplikovaná forma.

 

Spolupráce pacientů s lékaři

Vzniku onemocnění lze přesto do jisté míry předcházet, a to dodržováním vhodné životosprávy, tedy správným stravováním a dostatkem pohybu. „Diabetes je v dnešní době léčitelné onemocnění, které však pacienty provází celý život. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem, v první řadě ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení. Ta jsou sice individuální, každý pacient ale musí vždy důkladně porozumět tomu, proč je nutné zvýšit jeho pohybovou aktivitu, nastavit vyvážený jídelníček nebo třeba ubrat na váze,“ vysvětluje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze. „Aktivní zapojení pacienta je cestou k jeho porozumění vlastní nemoci, kvalitní edukace je zase zodpovědností lékaře. Jedině to je předpokladem úspěšné léčby,“ dodává lékařka.

Nový přístup k léčbě cukrovky je postaven edukaci pacienta formou individuálních nebo skupinových sezení s diabetologickými odborníky. Díky častému styku se specialisty dostávají pacienti postupně a srozumitelnou formou potřebné informace a získané dovednosti si tak upevňují.

 

Zdroj: DIAvize

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.