Československý jazzový festival nabídne tradiční i současnou podobu jazzu

Krásné melodie a bohaté harmonie, nápadité rytmy, synkopy i groovy, sóla a unisona skvělých jazzových muzikantů opět rozezní město nad Bečvou. Od 22. do 24. října se v Přerově koná v pořadí již 32. Československý jazzový festival. Letošní ročník uvítá legendárního kontrabasistu a spoluhráče Milese Davise Rona Cartera, australskou jazzovou divu Sarah McKenzie, často srovnávanou s Dianou Krall či americké věrozvěsty elektrického jazzu pro 21. století – energickou mladou kapelu Snarky Puppy. Ondřej Ruml s Matejem Benkem či Michal Motýľ jsou jedněmi z těch, kteří budou na festivalu bojovat v barvách česko-slovenské jazzové vzájemnosti.

32. Československý jazzový festival poctí svou hudební návštěvou Ron Carter Foto: ČSJF, oficiální zdroj

32. Československý jazzový festival poctí svou hudební návštěvou Ron Carter
Foto: ČSJF, oficiální zdroj

 

Poznávacím znamením festivalu, jehož historie sahá až do roku 1966, je dlouhá léta dramaturgická pestrost, která dává stejnou měrou prostor českým a slovenským jazzmanům všech generací, legendám a zářícím hvězdám světového jazzu i čerstvým talentům a nadějím. Na Hanou se tak podívaly takové jazzové veličiny, jako Jim Hall, Larry Coryell, Ray Brown, Jean-Luc Ponty, John Scofield, Mike Stern, Manu Katché, Billy Cobham nebo John Abercombie. Zahráli tu Georgie Fame & Blue Flames, Maynard Ferguson’s Big Bop Nouveau Band, Brad Mehldau Trio, New York Voices, Yellowjackets, Groove Collective, The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra nebo Joe Lovano Us Five s Esperanzou Spalding. Československý jazzový festival se tak řadí mezi jednu z nejvýznamnějších kulturních akcí nejen v Přerově, ale i na celé střední Moravě.

„Těšíme se na to, že se nad Bečvou opět rozzáří nebe plné jazzových hvězd a potěší všechny vnímavé posluchače, ať už je jim blízký klasický moderní jazz davisovského střihu, sofistikovaný vokální projev či škatulkováním nezatížené výboje současného elektrického jazzu,” prozrazuje dlouholetý ředitel festivalu Rudolf Neuls a dodává: „Rádi bychom poděkovali všem, těm, kteří tento svátek jazzu podporují, tedy našim partnerům v čele s městem Přerov, Olomouckým krajem a Ministerstvem kultury.“ Večery bude tradičně se šarmem sobě vlastním provázet dramaturg přehlídky Aleš Benda.

 

Program festivalu

Letošní dramaturgie festivalu tradičně dodržuje všechna svá předsevzetí a bohatě naplňuje princip mixu velkých historických jmen se žhavou současností a čerstvými talenty.

 

Čtvrtek 22. října

Představí pozoruhodný projekt snoubící mladistvou energii českých a slovenských jazzmanů s jedním ze základních kamenů naší (nejen jazzové) historie: Talentovaný zpěvák a hudebník Ondřej Ruml spolu s elitní sestavou vedenou klavíristou Matejem Benkem předvedou program, který vloni vyšel na již pozlaceném albu pod jednoduchým a všeříkajícím názvem Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha.

Ve druhé části večera se představí americká kapela Snarky Puppy. Navztekané štěně, jak zní volný překlad názvu, ňafá a vrčí se zvláštním potěšením všude tam, kde se objevuje muzikantská nuda a macha. Jejich boj s obyčejností si získává stále větší oblibu u posluchačů i kritiků v Asii, Austrálii, Americe i Evropě. Porafali s radostí už North Sea Jazz, Monterey Jazz Festival, Paris Jazz Festival, EFG London Jazz Festival nebo Melbourne International Jazz Festival. V lednu 2014 „štěňata” radostně překvapila zpráva, že za píseň Something, kterou nahrála s Lalah Hathaway, získala Grammy v kategorii rhythm’n’blues. Následné album We Like It Here se díky nadšení a zájmu fanoušků vyšplhalo na první příčku jazzového žebříčku iTunes.

Česko-slovenský jazz bude na 32. Československém jazzovém festivalu zastupovat například Ondřej Ruml Foto: ČSJF, oficiální zdroj

Česko-slovenský jazz bude na 32. Československém jazzovém festivalu zastupovat například Ondřej Ruml
Foto: ČSJF, oficiální zdroj

 

 

Pátek 23. října

Hanácké jazzové nebe rozsvítí elitní souhvězdí naší jazzové historie, krásná a jasná nova z Austrálie i jedna z největších žijících jazzových legend vůbec. Na pódiu se jako první představí Sága rodu SHQ Reunion, obnovená sestava legendárního projektu Karla Velebného , který skloubil začátkem 70. let po vzoru Woodyho Hermana zvuk tří tenorsaxofonů a barytonsaxofonu s rytmikou mateřského SHQ. Uvidíme a uslyšíme tedy čtyři stále energické jubilanty: Letos sedmdesátiletého bubeníka Josefa Vejvodu, pětasedmdesátníky pianistu Karla Růžičku, barytonsaxofonistu a flétnistu Jiřího Válka a osmdesátníka tenosaxofonistu Svatobora Macáka, spolu s jejich kolegy Patrem Králem a Štěpánem Markovičem s tenorsaxofony a Petrem Kořínkem za kontrabasem.

Po nich uvítáme šarmantní mladou australskou divu Sarah McKenzie, dámu kterou někteří přirovnávají k Dianě Krall. Dodejme, že to není jen díky nespornému půvabu a sex-appealu blonďaté klavíristky a zpěvačky, ale zejména pro mimořádnou muzikalitu a přesvědčivost jejího projevu. Do Přerova přiveze písně ze žhavé novinky, alba We Could Be Lovers. Za zmínku stojí i to, že v její skvělé kapele bude na bubenické židli sedět představitel současné hráčské elity v této kategorii, Gregory Hutchinson.

Vrcholem pátečního večera bude bezesporu vystoupení Rona Cartera, jednoho z nejzásadnějších kontrabasistů jazzové historie, spoluhráče Milese Davise. V kvintetu s Waynem Shorterem, Herbiem Hancockem a Tonym Williamsem hráli na zásadních albech moderního jazzu 20. století: Miles Smiles, ESP, Miles in the Sky, Seven Steps to Heaven, Sorcerer, Filles de Kilimanjaro, Nefertiti. Muž, který prý dodnes hraje na český kontrabas zakoupený roku 1959 v New Yorku za 125 dolarů, nadchne jistě přerovské auditorium s programem Dear Miles, vycházejícím ze stejnojmenného alba z roku 2007. V sestavě, která si říká Foursight, jsou mu oporou klavíristka Renee Rosnes, bubeník Payton Crossley a perkusista Rolando Morales – Motas.

Na 32. Československém jazzovém festivalu vystoupí i australanka Sarah McKenzie Foto: ČSJF, oficiální zdroj

Na 32. Československém jazzovém festivalu vystoupí i australanka Sarah McKenzie
Foto: ČSJF, oficiální zdroj

 

Sobota 24. října

Pódium přerovského Městského domu rozjásá nejdříve Michal Motýľ Tentet. Kapela předního slovenského trombonisty je zajímavá již svým složením, které se v dechové sekci skládá ze čtyř trombonů, trubky a dvou saxofonů, rytmiku tvoří kytara, kontrabas a bicí nástroje. V sestavě špičkových slovenských jazzmannů najdeme kromě kapelníkova bastrombónu trombony Petra Hnětkovského, Jozefa Vöröše a Juraje Mitošinky, trubku Ondreje Jurašiho, saxofony a jiné příbuzné nástroje Nikolaje Nikitina a Erika Rothensteina, kytaru Matúše Jakubčice, kontrabas Martina Kapusníka a bicí Kamila Slezáka.

Čtveřice excelentních muzikantů, která program letošního Mezinárodního jazzového festivalu letos uzavře, si říká Fourplay. Zakladatel bandu Bob James u kláves, kytarista Chuck Loeb, baskytarista Nathan East a Harvey Mason za bicími slaví letos čtvrstoletí na světové hudební scéně. Kvartet se s minimálními změnami na postu kytaristy (Lee Ritenoura vystřídal v roce 1998 Larry Carlton a toho po 12 letech Chuck Loeb) věnuje stylu, často zvanému “smooth jazz”. Natočili 15 alb, prvního eponymního (kterého se mimochodem prodalo přes milion kopií a které 33 týdnů figurovalo na první příčce žebříčku Billboardu) až po letošní jubilejní titul Silver, Spolupracovali mimo jiné s Philem Collinsem, Patti Austin nebo Esperanzou Spalding. Brilantní sofistikovaný současný jazz tak ozdobí poslední den přerovské jazzové hostiny.

 

A ještě něco navíc

Každý večer po hlavním programu pobaví rozjeté publikum ve foyeru Městského domu Maskovaní bandité rytmu. Za názvem, vypůjčeným od Josefa Škvoreckého, se skrývá kapela, jež v rozličných rytmech a harmoniích jazzových i tanečních, jakož i zpěvem zpestří večírek jazzových příznivců. Zpívat bude Markéta Foukalová, David Fárek bude dout v saxafony, klapky bude mačkat Ondřej Kabrna, Vít Švec bude tvrdit muziku u basy, rozličné perkuse bude obsluhovat pan Imran Musa Zanghi, orcehstr bude s paličkami v ruce řídit bubnující kapelník Michal Hejna. V pátek a sobotu se s kytarou a zpěvem přidá Filip Benešovský.

 

Praktické informace

Československý jazzový festival se tradičně odehraje v rekonstruovaných prostorách Městského domu Přerov v Kratochvílově ulici, kde je rovněž možné zakoupit vstupenky v předprodeji. Rezervovat lístky lze na telefonu 581 587 711 nebo e-mailu predprodej@kis-prerov.cz. Vstupenky od 150 Kč je možné zakoupit také na www.ticketportal.cz. Změna programu je vyhrazena. Veškeré další informace na www.csjf.cz.

 

Zdroj: ČSJF

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.