Barokní podvečery plné hudby a divadla

I sychravé počasí umí přinést něco příjemného. Například začátek podzimní řady 14. cyklu Barokních podvečerů pořádaných souborem Collegium Marianum v autentických prostorách historické Prahy, které si kladou za cíl přiblížit bohatý hudební život v 17. a 18. století.

Úvodní koncert zazněl v Letním refektáři Strahovského kláštera Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

Úvodní koncert zazněl v Letním refektáři Strahovského kláštera
Foto: Collegium Marianum, oficiální zdroj

Kromě Strahovského kláštera, do jehož Letního refektáře zavítá koncertní cyklus poprvé, se koncerty podzimní řady konají v Refektáři kláštera dominikánů a v Divadle Rokoko. Ke spolupráci na druhém koncertě 25. listopadu přizvalo Collegium Marianum také vokální těleso Cappella Mariana. Společně přednesou koncert s hudbou italských renesančních autorů. Na 28. prosince si Collegium Marianum spolu s loutkohereckou divadelní společností Buchty a loutky připravilo představení originální „pastýřské hry“ se zpěvy a loutkami a s vánoční tématikou.

 

Malá Itálie na dvoře Rudolfa II

Večer 25. listopadu prozáří vzpomínka na letní Italské nebe ve společném projektu residenčního souboru Collegium Marianum a hostujícího vokálního tělesa Cappella Mariana. V programu s podtitulem Hudba renesanční Prahy zazní v Refektáři kláštera dominikánů vokálně instrumentální skladby italských autorů: Salomona Rossiho, Giovanniho Bassana, Giulia Belliho a Nicolase Zangiuse, kteří byli uváděni u dvora císaře Rudolfa II. na Pražském hradě.

 

Svátečně i netradičně

Vyvrcholením letošního cyklu Barokních podvečerů bude představení České Vánoce v Divadle Rokoko 28. prosince. Nezávislé loutkové divadlo Buchty a loutky a hudební těleso Collegium Marianum společně představí originální loutkové ztvárnění lidové pastýřské hry o narození Páně. Koncepce představení spojuje loutkové divadlo s hranými výstupy pěveckých protagonistů a hudebním doprovodem instrumentálního souboru. Divadelní forma vychází z principů barokního divadla včetně divadelních „zázraků a iluzí“, pojatých ovšem pro divadlo Buchty a loutky typicky hravým způsobem, a využívá řezbované marionety a jejich „dublování“ zpěváky. Sólistkami představení jsou sopranistky Hana Blažíková a Barbora Kabátková.

 

Vstupenky

Lze si je rezervovat a zakoupit online na ve festivalové pokladně na adrese Maďarského kulturního střediska v Rytířské ulici č. 27 a v síti Colosseum. Již tradičně pořadatel nabízí cenově výhodné abonmá. Pořadatelé nabízejí také slevy ve výši 10 % studentům a seniorům.Systém slev a bonusů výrazně rozšiřuje program pro členy klubu Collegium. Podrobnosti i vstupenky získáte na www.baroknipodvecery.cz .

 

Zdroj: Collegium Marianum

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.