Aranžovaná zátiší a lidské mikropříběhy Luďka Vojtěchovského

Nikon Photo Gallery hostí výstavu, která si tak trochu pohrává s návštěvníky. Vystavené práce fotografa Luďka Vojtěchovského nejsou vždy fotografiemi, přestože jako aranžované ateliérové snímky vypadají, navíc černobílé provedení i samotné aranžmá evokuje na tvorbu nejspíše Drtikolova současníka, přitom je autor náš současník.

  Foto: Luděk Vojtěchovský Oficiální zdroj: NPG


Foto: Luděk Vojtěchovský
Oficiální zdroj: NPG

 

„V letech 1974 – 1978 fotografoval Luděk Vojtěchovský staré lidi a děti na ulicích, později v průběhu dalšího desetiletí se soustředil na město samotné, na jeho fragmenty, opuštěné ulice a oprýskané zdi. V posledních letech se věnoval kromě portrétní fotografie hlavně aranžovaným kompozicím, které volně, ale logicky navazují na jeho předchozí fotografie fragmentů města. Jeho dnešní, převážně abstraktní kompozice evokující realitu města a krajiny, však na rozdíl od předchozí tvorby nevznikají v terénu, ale přímo ve fotokomoře. Realita města s jeho ulicemi a zdmi byla nahrazena realitou předmětů, věcí kolem nás, věcí, které často ani nevnímáme; a když, tak jako odpady naší každodenní činnosti. Tyto banální předměty jako jsou odstřižky papírů, kartonů, skla se stopami po kapkách vody, plechy, textilní vlákna, uschlé listy a mnoho dalších předmětů uvádí fotograf do nových vztahů a souvislostí a vytváří tak novou realitu – čisté kompozice pevného řádu, fiktivní architektury měst a krajin. Současné práce Luďka Vojtěchovského vznikají netradiční cestou bez použití fotografického aparátu pouze pod zvětšovacím sklem. Autor užívá postupů klasické fotografie. Zasahuje do negativu, ať již mechanicky nebo cestou chemickou, používá také sendvičů (tzn. dvou negativů položených na sebe ve zvětšovacím přístroji),“ popisuje tvorbu Vojtěchovského Lubomír Netušil.

  Foto: Luděk Vojtěchovský Oficiální zdroj: NPG


Foto: Luděk Vojtěchovský
Oficiální zdroj: NPG

 

 

Praktické informace

Výstava v Nikon Photo Gallery,  Újezd 19, Praha 1 – Malá Strana potrvá do 27. května 2018. Navštívit ji můžete vždy od úterý do neděle, mezi 12 až 19 hodinou. Vstup je zdarma.

 

 

Kdo je Luděk Vojtěchovský

 Narodil se 11. srpna 1959 v Čáslavi, vyučil se reprodukčním grafikem a poté studoval na Střední průmyslové škole grafické v Praze. Profesní dráhu započal jako reprodukční fotograf ve Východočeských tiskárnách, později působil jako fotograf Krajského střediska Státní památkové péče v Pardubicích. Je členem fotografické skupiny Outside3, své práce představil na více jak 130 výstavách po celém světě a obdržel několik medailí FIAP. Žije a pracuje v Pardubicích.

 

 

Zdroj: Nikon Photo Gallery

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.