29. Tradiční keramický den v Kostelci nad Černými lesy

Kostelec nad Černými lesy je označován jako „město hrnčířství“. Keramika se zde začala hojněji vyrábět v polovině 19. století. Věnováno je jí i městské muzeum. Řemesla a trhy patří ke Kostelci ale již od roku 1489, kdy byla ves Kostelec povýšena na městečko a dostala práva konání trhů a provozování řemesel. Trhy a keramika jsou tudíž podstatnou částí historie města a nechybí ani v té novodobé. Každoročně se poslední květnovou sobotu v Kostelci koná keramický den, na němž předvedou svůj um hrnčiři a keramičtí výtvarníci, prezentuje se i historická keramika. Bonusem je možnost návštěvy areálu zámku, který je běžně nepřístupný a slouží jako Školní lesní podnik České zemědělské univerzity v Praze.


29. Tradiční keramický den - plakát Oficiální zdroj: Kostelec nd Černými lesy

 

 

Keramický den 27.5.2017 nabídne:

ukázky řemesel

točení na hrnčířském kruhu

soutěž pro keramiky i diváky

prodej keramiky

hudební vystoupení

Keramický den pořádá město Kostelec nad Černými lesy 27.5.2017 od 9 do 18 hodin. Vstup je zdarma.

 

Související akce

Současně se v zahradě Terapeutického centra Modré dveře na náměstí Smiřických 39 uskuteční tradiční trh chráněných dílen. Otevřena je zde i stylová stejnojmenná kavárna.

 

Navštívit můžete také výstavu Ptáci v zahradě a výstavu Keramická plastika sochaře Miroslava Olivy v Galerii Jan Svatoš, která sídlí v originálním prostoru navrženém Ing. arch. Janem Línkem. Prokopova 1095, Kostelec nd Černámi lesy, otevřeno má v sobotu od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Více informací najdete na www.galerie-svatos.cz

 

Muzeum hrnčířství na náměstí Smiřických 41, otevřeno má v sobotu od 10 do 12 hodin a od 13 do16 hod. 

 

Zdroj: www.kostelecncl.cz, Galerie Jan Svatoš, Modré dveře

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.